Műholdról ilyen volt a legnagyobb kánikula

Közelítő hidegfront, légtömegek Európa fölött, EUMETSAT RGB műholdkép
Vágólapra másolva!
Csütörtökön még bőven áramlott a forró és száraz levegő a Földközi-tengerről Magyarország fölé, de már közeledett a lehűlés. Az Eumetsat meteorológiai műhold felvételei a hidegfrontról.
Vágólapra másolva!

Anticiklon alakította augusztus 8-án az időjárást Kelet- és Dél-Európában, amely miatt továbbra is forró levegő érkezett a Kárpát-medencébe. Az első műholdképen narancsos árnyalatok mutatják a meleget a Földközi-tenger keleti medencéje fölött; e légtömegek miatt volt 40,6 Celsius-fokos hőség Győrben és 40 fok Újpesten.

Szintén anticiklon nyúlt el a Brit-szigetektől a Pireneusi-félszigetig, így ott is többé-kevésbé napos volt az idő. A műholdkép bal szélén a zöld színek mutatják, hogyan áramlott a trópusi meleg levegő:

Így közeledik a hidegfront Magyarország fölé, Spanyolországban kellemes meleg van Forrás: Eumetsat

A két rendszer között hosszan elnyúló, hullámzó frontzóna helyezkedett el, amely a Skandináv-félszigettől Németországon át egészen a Földközi-tenger nyugati medencéjéig terjedt. A front mentén gyakran erősen felhős volt az ég, záporok, helyenként zivatarok alakultak ki; ez látszik a második műholdképen. A fronttól nyugatra már hűvösebb volt, a csúcshőmérséklet 17 és 26 fok között alakult.

A Franciaország fölött látható vörös színek azt mutatják, hogyan áramlik le a száraz levegő a sztratoszférából, és alakul ki a ciklon. A műhold felvételein a levegő ózontartalmának elemzésével különítik el a meteorológusok a különböző légtömegeket, a trópusi levegőnek például magas az ózonszintje.

A harmadik, péntek délelőtt készült műholdképen már az látszik, hogy a hidegfront felhőtömege már lassan elhagyja Franciaországot, a legvastagabb felhők már Csehország és Ausztria fölött mozognak.