Rossz lesz az allergiásoknak augusztus végén

Vágólapra másolva!
Még a kültéri gombák okozzák a legtöbb allergiás tünetet, de már sok virágport szór a parlagfű, a kender és az üröm is.
Vágólapra másolva!

Augusztus negyedik vagy ötödik hetében lesz a legtöbb parlagfűpollen a levegőben, attól függően, hogy miként alakul az időjárás. Az elemzést végző Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) azt tanácsolja az allergiásoknak, hogy ha van rá lehetőségük, e két hét alatt utazzanak el. Szabadságukat töltsék tengerpart vagy magashegység közelében, vagy Magyarországon keressék az erdős tájakat, a hegyvidékeket vagy a vízpartokat.

Figyelmeztető jelzést egyelőre az ország középső sávjára adott ki az OKI, mert megemelkedett a parlagfű virágporának koncentrációja a levegőben. Az agresszív gyom mellett a kender és az üröm virágporából is közepes mennyiség volt a levőben az elmúlt héten Győrben, Miskolcon és Zalaegerszegen. A libatopfélék virágporából Győrben mértek közepes koncentrációt az OKI pollencsapdáival.

A sárga szín jelzi, hogy Magyarország melyik részére adott ki az ÁNTSZ figyelmeztetést a parlagfű miatt Forrás: OKI

Az allergiások életét leginkább a kültéri gombák keserítették meg augusztus 5. és 11. között, nagyon nagy mennyiségben mérte az OKI Budapesten és Miskolcon, Pécsen pedig közepes mennyiségben.

Parlagfűvel fertőzött területeket két helyen is be lehet jelenteni interneten. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal működtette állami rendszer oldala itt elérhető, a nemkormányzati szervezet, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület bejelentőlapja pedig itt található; tanácsokat, javaslatokat pedig itt olvashat arról, hogyan érdemes jelezni a tömeges allergiát okozó növény terjedését.