Vágólapra másolva!
Csendes, eseménytelen idő lesz szombaton és vasárnap. Ugyan ősziesen hűvös hajnalokra kell számítani, de a sok napsütés miatt nyáriasan meleg lesz, több helyen is 25 fok fölött alakulhat a csúcshőmérséklet.
Vágólapra másolva!

A szép idő egy hatalmas anticiklonnak köszönhető, amely a Skandináv-félsziget keleti részétől a Kárpát-medencén át egészen a Földközi-tengerig húzódik. A magas légnyomás miatt leszálló légáramlatok alakulnak ki, eloszlatva a felhőket. Így szinte zavartalan lesz a napsütés, és esőre, záporra nem kell számítani az Országos Meteorológiai Szolgálat hétvégi előrejelzése szerint.

Ritkán fordul elő, hogy ennyire száraz Magyarország felett a levegő. A légkör alsó két kilométeres rétegében főként szombaton lesz némi nedvesség, majd a nyolc kilométeres magasság felett vasárnap délutántól fordul elő helyenként nedvesedés.

A légköri nedvesség időbeli menete a magasság függvényében Forrás: OMSZ

Mivel ennyire nincs nedvesség, helyenként már erősebben lehűl a levegő. A hét végén éjszaka többnyire 5 és 12 Celsius-fok közé csökken a hőmérséklet. Az Északi-középhegység völgyeiben, a Nyírségben és néhol délnyugaton 5 fok alá hűl a levegő, sőt még a gyenge talajmenti fagy sem kizárt.

A zavartalan napsütés miatt azután igen kellemes lesz az idő szombat és vasárnap délután. A csúcshőmérséklet általában 23 és 28 fok között alakul, vagyis néhány fokkal melegebb is lehet az ilyenkor megszokottnál.