Nevezzék el politikusokról a hurrikánokat!

A Sandy-hurrikán által keltett hullámok csapódnak egy korábban megrongálódott mólónak Atlantic City-ben, 2012. október 29-én
Vágólapra másolva!
Aláírásgyűjtő kampány indult azért, hogy ezentúl a hurrikánok a klímaváltozást tagadó amerikai politikusok nevét viseljék. A katasztrofális szélviharok gyakoribbá és veszélyesebbé válhatnak a globális felmelegedés miatt.
Vágólapra másolva!

Hetvenötezer aláírás összegyűjtésével változtatnák meg a Nemzetközi Meteorológiai Szervezet (WMO) névadási gyakorlatát azok az amerikai környezetvédelmi aktivisták, akik a 350action.org szervezetet képviselik. A szervezet célja, hogy a szén-dioxid jelenlegi 440 ppm-es koncentrációját visszaszorítsa a még biztonságosnak tekintett 350 ppm-es szintre. (A ppm mértékegység azt jelzi, hogy minden egymillió légköri összetevőből 400 molekula szén-dioxid, erről korábbi cikkünkben írtunk.)

A WMO 1954-ben kezdte személynevekkel megkülönböztetni az egyes trópusi ciklonokat és hurrikánokat, ilyen volt az Andrew, az Ivan, a Katrina és a Sandy. „De miért hoznak kínos helyzetbe ezzel ártatlan civileket, akik nem okozói a hurrikánok kialakulásának?” – kérdezi kampányfilmjében a zöld szervezet:

A 350action azt javasolja, hogy a meteorológusok inkább azon amerikai (zömmel republikánus) politikusok nevét válasszák, akik szerint nincs klímaváltozás. Ezzel szemben statisztikai adatokkal alátámasztott tény, hogy a globális felmelegedés hatására fokozódik a hurrikántevékenység, és a viharok egyre gyakrabban és nagyobb erővel sújtanak le.

A Climate Name Change oldalon elérhető kampányfilm a leghírhedtebb opponenseket állítja pellengérre, méghozzá a híradóriportok tökéletesen utánzott stílusában: „A Marco Rubio szenátor hurrikán kora este csap le a keleti partra – az ablakokat bedeszkázták, az élelmiszerüzletek kiürültek”, valamint „A Michelle Bachmann vihar kifejezetten veszélyes lesz, akinek kedves az élete, húzódjon fedezékbe”, illetve „John Boehner szenátor letarolja a tengerpartot, lerombolja ezt a várost” és „Rick Perry maga a tragédia.

2012. október 29.: a Sandy hurrikán által keltett hullámok csapódnak egy korábban megrongálódott mólónak Atlantic Cityben Forrás: AFP/Stan Honda

Talán a szokatlan ötletnek is köszönhető, hogy a film túlteljesítette az elvárásokat, és már 76 ezer fölött jár a petíció aláíróinak száma. Szerencsére a közeljövőben nem várható, hogy olyan hurrikán éri el az USA-t, mint a keleti partját 2012 októberében romba döntő Sandy, derül ki az elmúlt hónapokban publikált kutatásokból. Az Amerikai Tudományos Akadémia online folyóiratában megjelent tanulmány szerint ilyen hurrikánútvonal hétszáz évente egyszer fordulhat elő.

Ez nem sokat módosít azon a kockázati tényezőn, hogy a melegedő és emelkedő tengerek hatására mind gyakrabban kell arra számítani, hogy veszélyesebb trópusi viharok alakulnak ki. Kerry Emanuel, a világ talán legnevesebb hurrikánszakértője, az MIT kutatója szerint a jelenlegi gyakorisághoz képest akár évente további húsz alkalommal is lecsaphatnak szuperviharok és hurrikánok az Egyesült Államokban.