Vágólapra másolva!
Este éri el Magyarországot a hidegfront észak felől, de még előtte viharossá erősödik az északnyugati szél. Péntek hajnalban az Északi-középhegységben lesz a leghidegebb.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön több-kevesebb időre kisüt a nap. Szórványosan záporeső esik a változó felhőzetből, délután egy-egy zivatar is lehet északkeleten és délnyugaton.

Napközben megerősödik, néhol viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél, a délnyugati megyék kivételével. Kora délután még 19 és 25 Celsius-fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

Este hidegfront érkezik észak felől. Emiatt esetleg zivatar is kialakulhat a záporok mellett, elsősorban északkeleten és a Dél-Dunántúlon. A dörgés-villámlást 70 kilométer/óra feletti szél és kisméretű jég kísérheti.

A front mentén északira fordul a szél, és helyenként átmenetileg viharossá fokozódhat, körülbelül 60 kilométer/óráig erősödve. Záporok közelében helyenként 70 kilométer/óra körüli széllökésekre is számítani lehet, főként az ország északkeleti felén.

Ennyire hűl le az idő

Késő estére 12-17 fokig hűl le a levegő, de éjszaka lesz igazán hideg. Péntekre virradóan 1 és 9 fok közé süllyed a hőmérséklet. Itt-ott az Északi-középhegység völgyeiben és az Alföldön lesz a leghidegebb, országszerte általában inkább 4-9 fok lesz. Pénteken napközben mindössze 12-18 fokra kell számítani.

Fejfájás és rosszabb reflexek

A hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösen az időjárás. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén és tartós álmosságérzés jelentkezhet. A reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet – erre érdemes fokozottan odafigyelniük a közlekedőknek.

A szervezet görcskészsége erősödik hidegfront érkezésekor, emiatt a frontbetegeknél emelkedhet az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg.