Szennyezés és halpusztulás a Kapos Tolna megyei szakaszán

halpusztulás, Haltetem a Kapos folyóban Kurdnál 2013. szeptember 28-án.
Vágólapra másolva!
Halpusztulást észleltek horgászok, természetbarátok a Kapos Tolna megyei szakaszán, a szennyezett folyórészen több hatóság helyszíni szemlét tart.
Vágólapra másolva!

A szennyezést és a halpusztulást pénteken észlelték a folyó Döbrököz és Kurd közötti szakaszán - mondta az MTI-nek Tóth István Zsolt, döbröközi civil természetvédő, aki elektronikus levélben közérdekű bejelentést tett a zöldhatóságnál.

A természetvédő arról számolt be, hogy a Kapos vize sötétbarna színű lett és szúrós szagot árasztott, a folyóban fél percenként tűntek fel haltetemek; kárászok, keszegek, domolykók hullottak el.

Szombat délelőtt az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy Kurdnál már tisztult a Kapos, de több elpusztult halat vitt magával. Mintegy tíz kilométerrel lejjebb, Szakálynál vörösesbarna, szúrós szagú, habzó víz folyt a mederben, az uszadékokon haltetemek akadtak fenn. Pincehelyről harcsák, busák pusztulásáról is beszámoltak.

Haltetem a Kapos folyóban Kurdnál 2013. szeptember 28-án. Forrás: MTI/Tóth Ferenc

Boros Brigitta Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-nek elmondta: a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a zöldhatóság az állategészségügyi hatósággal közösen helyszíni szemlén vizsgálja a szennyezés mértékét.

A Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárából kedden folyt ki két-háromezer köbméternyi cukortalanított melasz, más néven vinasz. A cég akkor azt közölte, hogy az anyag elenyésző része jutott be a Kisgáti patakba, és azon keresztül a Kapos folyóba.

Hájos László, a gyár termelési vezérigazgató-helyettese kedden azt nyilatkozta, hogy a felhígult szerves anyag nem károsítja a környezetet.