Vágólapra másolva!
Több mint  20 milliméter eső hullhat estig az ország déli felén a délről érkező melegfront miatt. Délnyugaton lesz hidegebb idő.
Vágólapra másolva!

Hétfőn általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, legfeljebb az északi-északkeleti határvidéken süt ki rövid időszakokra a nap. Sokfelé valószínű újabb ismétlődő eső a Szombathely-Debrecen vonaltól délre.

A déli megyékben további jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani. A Dunántúl délkeleti részén és a Dél-Alföldön több mint 20 milliméter eső hullhat hétfő estig területi átlagban – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A sok eső miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy és Tolna megyére adott ki első szintű figyelmeztető előrejelzést az OMSZ; részletes csapadéktérképünket itt találja.

Többfelé megélénkül az északkeleti szél, főként az Észak-Alföldön meg is erősödik, emiatt egy-két fokkal még hűvösebbnek tűnik az idő.

A csúcshőmérséklet 10 és 17 Celsius-fok között alakul, délnyugaton lesz a hidegebb. Késő este 8 és 13 fok közé hűl a levegő, majd kedd hajnalra 5-10 fokra csökken a hőmérséklet, de északon ennél hidegebb lehet.

A borongós-esős időt egy délről érkező melegfront okozza. A fronthatás ronthatja a közérzetet, erős fejfájást, migrént is okozhat. Nőhet a reakcióidő, csökkenhet a koncentrációs képesség, erre tehát érdemes külön figyelniük a közlekedőnek.