A Sión a halak többsége csak elbódult a vinaszszennyezéstől

Vágólapra másolva!
A vártnál kisebb mértékű a Kaposból érkezett szennyező anyag miatti halpusztulás a Sión - tájékozatta a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDVI) igazgatója kedden az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Csonki István elmondta: a Szekszárd mellett a Sióban kifeszített merülőfalnál kiemelt halak 90 százaléka bódult állapotban van, így minimális az elpusztult halak mennyisége.

A szennyezés a Sió teljes halfaunáját érintette: az apróhalak mellett pontyok, csukák, kárászok, balinok úsznak a víz felszínén.

A vízügyi igazgatóság vizsgálata szerint mindössze két százalék a vízben az oldott oxigéntartalom, ami normális körülmények között 40-50 százalék - jegyezte meg a KDVI igazgatója.

Az igazgató elmondta, hogy az oxigénhiányos állapotot okozó szennyezés délelőtt kilenc óra körül érte el a Sió szekszárdi szakaszát, és halad tovább a Gemencen keresztül a Dunába. A vízügyi szervezet kedden reggel megnyitotta a Sió-árvízkapu zsilipjét, így ötven centiméterrel csökken a folyó vízszintje, amely gyorsítja a szennyeződés levonulását.

Abban bíznak, hogy a Kaposból érkező szennyezés fél nap alatt lefolyik a Sión, és nem lesz további halpusztulás - tette hozzá.

Beda János, a Sió érintett szakaszát kezelő Tolnai Halértékesítő és Kisállattenyésztő Szövetkezet elnöke az MTI-nek elmondta: a bódult halakat oxigénnel dúsított vízben szállítják el, és a szövetkezet tározójában helyezik ki őket, ahol átmossák, majd később visszaengedik őket a Sióba. A szövetkezet elnöke szerint a halpusztulás mértéke később állapítható meg pontosan.

A Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárából a múlt héten kedden folyt ki két-háromezer köbméternyi vinasz (cukortalanított melasz), amely a Kisgáti patakon keresztül jutott Kaposba. Az oxigénhiány miatt bekövetkezett halpusztulást a Kapos Tolna megyei szakaszán először pénteken észlelték.

A KDVI szombaton 24 órára megnyitotta a siófoki Sió-zsilipet, hogy a folyó friss vizet kapjon.

A Tolna Megyei Kormányhivatal állategészségügyi hatósága horgászati tilalmat rendelt el a Kapos teljes Tolna megyei és a Sió érintett szakaszára, a zöldhatóság környezetkárosítás miatt feljelentést tett a folyószennyezés ügyében.