Fagyos, de napsütéses napok jönnek

Több mint 4 fokkal dőlt meg az országos napi hidegrekord
Vágólapra másolva!
Hét ágra fog sütni a nap pénteken, de a reggeli talajmenti fagyok után egész nap hideg lesz. A hétvégén is körülbelül ugyanerre kell számítani, bár vasárnap akár 17 fokra is felmelegedhet a levegő. Ma reggel is megdőlt az országos hidegrekord.
Vágólapra másolva!

Pénteken túlynomóan derült lesz az ég, napos időre számíthatunk, csapadék nélkül. Az ország nagy részén gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, csak a Dunántúl északi területein lehetnek élénk, az északnyugati határ mentén erős széllökések. A legmagasabb hőmérséklet 10 és 13 fok között várható. Késő estére többnyire -1 és +6 fok közé hűl le a levegő - áll az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) pénteki előrejelzésében.

Dér Zabar közelében Forrás: MTI/Komka Péter

Pénteken hajnalban talajmenti fagyok voltak, de még most is az országban több helyen valamivel fagypont alatt van a hőmérséklet. Az ország középső részén 1 fok van, de a nyugati és keleti területeken is mínusz 1 és mínusz 4 közötti a hőmérséklet.

Péntek reggel egyébként megint megdőlt az országos és a fővárosi napi hidegrekord is, ezúttal több mint 4 fokkal. A Nógrád megyei Zabaron mínusz 9,3 fokot mértek péntekre virradóra. A napi országos minimumhőmérsékleti rekord eddig mínusz 5 fok volt, ezt 1979-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a most Encshez tartozó Fügödön mérték. Budapesten eddig 1991-ben volt a leghidegebb az október 4., amikor mínusz 0,3 fok volt. Most ennél több mint egy fokkal hidegebb volt Ferihegyen: mínusz 1,4 fok.

A hétvégén is fagy lesz reggel

A leghidegebb órákban a hétvégén is többfelé fagypont alá hűl a levegő, a maximumhőmérséklet 10 és 14 Celsius-fok között alakul, de vasárnap akár 17 fokig is melegedhet az idő Magyarországon.

Forrás: MTI/Komka Péter

Szombaton a reggeli köd feloszlása után többnyire derült, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A minimumhőmérséklet többnyire mínusz 4 és plusz 2 fok között alakul, de északnyugaton ennél melegebb, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet. A nappali maximumok várhatóan 10 és 14 fok között alakulnak.

Vasárnap reggel foltokban köd képződik, amely délelőtt megszűnik. Nyugaton egy-egy helyen kisebb eső is előfordulhat. A leghidegebb órákban nyugaton plusz 1 és plusz 5, keleten mínusz 3 és plusz 1 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben 12-17 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.