Minden idők legerősebb viharát várják Vietnamban

Haiyan tájfun, műholdfelvétel, NASA Aqua műhold, MODIS egység
Vágólapra másolva!
Némiképp megszelídülve Vietnam és Laosz fele tart a Haiyan tájfun a Dél-Kínai-tengeren. Vietnamot vasárnap hajnalban éri el helyi idő szerint, hanoi meteorológusok szerint ez lesz a legerősebb vihar, amelyet az ország valaha átélt.
Vágólapra másolva!

A Haiyan középpontja közelében 180 kilométer/órával fújt a szél a péntek kora délutáni adatok szerint, a legerősebb széllökések sebessége pedig elérik a 252 kilométer/órát – közölte a japán meteorológiai szolgálat (JMA). A Haiyan továbbra is a legerősebb trópusi ciklonok közé tartozik: a JMA skáláján heves tájfunnak minősítik, az amerikai légierő és a haditengerészet közös tájfunközpontja, a JTWC a szupertájfunok közé sorolja a 240 km/h-nél erősebb szél miatt.

Ekkora volt a tájfun a partot érés előtt (a műholdképet itt töltheti le teljes méretben; 7,7 Mb) Forrás: NASA

A trópusi ciklon 313 kilométer/órás széllel ért partot a Fülöp-szigeteken, ami valószínűleg rekord a tudományos igényű meteorológiai megfigyelések másfélszáz éves történetében. 1969 óta csak három olyan trópusi ciklon volt, amelyekben a szélsebesség átlépte a 300 kilométer/órát: ilyen volt a Camille hurrikán 1969-ben a Mexikói-öbölben, a Tip szupertájfun a Csendes-óceán nyugati részén 1979-ben, és az Allen hurrikán a Yucatán-csatornánál 1980-ban.

Mivel repülőgépről, a trópusi ciklon belsejéből nem vizsgálták a tájfunt, valószínűleg sosem fogjuk tudni, mekkora volt a maximális szélsebesség valójában. A műholdas megfigyelések nem igazán alkalmasak a szélrekordok mérésére, és a Fülöp-szigeteken más országokhoz képest ritkább a meteorológiai állomások hálózata.

Így kavarog a Haiyan a Dél-kínai-tenger fölött. A felső képen zöld szín jelöli, ahol a legtöbb eső esik, az alsón a vízgőz koncentrációja látszik Forrás: NOAA