Mégsem lesz szmogriadó Budapesten

Vágólapra másolva!
A finom szálló por még így is súlyosbíthatja az asztmások panaszait.
Vágólapra másolva!

Lényegesen kevesebb finom szemcséjű por száll a fővárosban. A levegő minősége lényegesen javult a hétfői eső miatt, az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézetének (OKI) elemzése szerint csak a Kosztolányi Dezső téren van annyi por a levegőben, ami veszélyeztetheti a gyermekek, idősek, légzőszervi betegségekkel küszködők egészségét.

A fentiek miatt nem kell korlátozni az autóforgalmat Budapesten – közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója, sőt a szmogriadó enyhébb, tájékoztatási fokozatát sem szükséges elrendelni.

A légszennyezést az OKI egy index alapján értékeli egészségügyi szempontból. A kék szín jelzi a még elfogadható szintet, a zöld a már szennyezett, kifogásolt minőségű levegőt, a narancs az egészségtelent és a piros a veszélyes szennyezést. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát.

Budapesten most kifogásolt a levegő minősége, és ugyanez a helyzet Esztergomban, Miskolcon, Pécsen és Székesfehérváron. A 10 mikronnál kisebb szemcséjű szálló por (szakkifejezéssel PM10) ilyen koncentrációban köhögést okozhat, kissé erősödhetnek a légzőszervi betegségben szenvedők és az idősek panaszai. Az OKI szakértői azt tanácsolják, hogy ebben az öt városban lehetőleg kevesebbet tartózkodjanak a szabadban az érzékeny és beteg emberek, kerüljék a megerőltető testmozgást.