Vágólapra másolva!
Ahol korábban pirosan virítottak az erdők, most csak a sár van. Hőkamerán lehet megnézni a szupertájfun nyomait a Fülöp-szigeteken.
Vágólapra másolva!

Nem csak a szinte 315 kilométer/órás szél miatt okozott elképesztő pusztítást a Fülöp-szigeteken a Haiyan szupertájfun, hanem a hét és fél méteres magasságban a partra csapó hullám miatt is. A rombolás Leyte szigetén, Tacloban városában volt a legnagyobb, mert a település túlnyomó része öt méterrel a tengerszint alatt fekszik. A városban túlzás nélkül apokaliptikus állapotokkal szembesültek az első mentőegységek, erről itt olvashat bővebben.

A NASA Terra műholdjának két hamisszínes felvétele azt mutatja be, hogy hol okozta a legnagyobb pusztítást a természeti katasztrófa. A műhold ASTER nevű műszere a felszín hősugárzása alapján alkot képet, gyakorlatilag egy hőtérképet nézünk. A puszta talaj barnásrózsaszín, a városi környezet fehér vagy ezüsszürke színű, a növényzetet a piros jelzi, míg a víz és az árnyékos területek feketék:

A felvétel 2013. november 15-én készült (nagyobb méretért kattintson ide) Forrás: NASA

A szupertájfun nyomai leginkább a part mentén nyilvánvalók: a Taclobantól délre eső területet ellepte a sár, de beljebb is jóval kevesebb a növényzet, mint évekkel a csapás előtt. Szintén a tájfun miatt vannak vizes foltok a kép középső részén. A különbségeket a második, szintén az ASTER-rel készült kép mutatja meg, ahol jóval nagyobb térséget borít az élő növényzet (piros szín).

Így nézett ki Tacloban és környéke a hőkamerán keresztül 2004. április 3-án (nagyobb méretért kattintson ide) Forrás: NASA