Hideg szélviharral jön a Mikulás

Vágólapra másolva!
Mozgalmas idő lesz a hét végén, erős hidegfronttal, viharos széllel, de nagyon sok hó nem hull majd.
Vágólapra másolva!

Pénteken még csak megközelíti az országot egy markáns hidegfront, és szombaton vonul át fölöttünk. A frontot elszórtan hózápor és havazás kíséri, de nem hull nagy mennyiségű hó, és nem kell összefüggő havazásra számítani az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb előrejelzése szerint.

Pénteken még csak megerősödik az északi, északnyugati szél, szombaton és vasárnap már viharos lökésekkel fúj. Emiatt jó pár fokkal hidegebbnek tűnik majd az idő, pedig az átlaghőmérsékleteket nézve csak kicsivel lesz hidegebb péntek-szombat-vasárnap, mint amennyi december elején szokott lenni. A széllökések hordhatják is a havat.

A hét végén előbb -4, 1 Celsius-fokig hűl a levegő éjszaka, majd vasárnapra virradóan -6, 0 fokig csökken a hőmérséklet. Napközben előbb 1 és 4 fok közé melegszik az idő, de nyolcadikán már napközben is fagy lehet, 0 és 4 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet.

„Éjszakánként most is hasonlóan fagyos a levegő, így a hét végén nem lesz döbbenetes lehűlés” – mondta Vadász Vilmos meteorológus, az OMSZ munkatársa. A különbség az, hogy jelenleg helyi hatások miatt van hideg éjszakánként, mert a talaj közelében áthűl a levegő, de a magasban folyamatosan érkezik az enyhe levegő. A hétvégén viszont 1000-1500 méteres magasságban drámaian lecsökken a hőmérséklet, tehát a Kékes-tetőn jóval inkább érezhető lesz az időjárás-változás, mint síkvidéken.

Hol hull a hó a hét végén? (Csapadéktérkép)http://www.origo.hu/idojaras/terkep/csapadek/index.htmlHol fagy majd? (Hőmérsékleti térkép)http://www.origo.hu/idojaras/terkep/homerseklet/index.html