Vágólapra másolva!
140 kilométer/órás széllel viharciklon éri el csütörtökön Hollandiát, Dániát és Németország északi részét. A vihar északon lesz a legerősebb, Magyarországon csak 90 km/h-ig durvul a szél.
Vágólapra másolva!

Az alacsony nyomású légörvény az Atlanti-óceán északi része fölött alakult ki, és hasonló károkat okozhat, mint az utóbbi évek legdurvább vihara, a Christian Nagy-Britanniában október 28-án. A mostani viharciklont Xavernak nevezte el a berlini Freie Universität meteorológiai intézete.

A német időjárási szolgálat figyelmeztető előrejelzést adott ki a Xaver miatt. Eszerint orkánerejű szélre kell számítani az Északi- és a Balti-tenger partján, valamint a part menti sávban. Itt a szélsebesség eléri a 120-130 kilométer/órát, míg a Fríz-szigeteknél átmenetileg a 140 kilométer/óránál is erősebb szél fúj majd. A partoktól távolabb, de a Münster-Berlin vonaltól északra is viharos szélre és erős lökésekre kell számítani.

A dán partoknál a szélsebesség eléri a 110 kilométer/órát, míg 1500 méteres magasságban a 185 kilométer/órát csütörtökön 19 óra körül, közölte a Wunderground időjárási portál. A széllökések ezzel együtt nem lesznek olyan erősek, mint amilyenek a Christian miatt fordultak elő – október 28-án Dánia déli részén 194,4 km/h-t mértek. A viharciklon csütörtök este lesz a legerősebb az Északi-tenger partján, majd továbbhalad Svédország déli része felé.

Megkapjuk a frontját

A Xaver hidegfrontja Mikulásra éri el a Kárpát-medencét, emiatt már péntek reggeltől szeles időre kell számítani Magyarországon. Északnyugatira, nyugatira fordul a szél, és helyenként viharossá fokozódik. A legerősebb, 90 kilométer/órás széllökések szombaton várhatók a Dunántúl északi részén az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző osztálya szerint. A hideg szél miatt még fagyosabbnak tűnik majd a 0-3 fokos levegő – erről itt olvashat bővebben.

A viharciklon továbbra is a Balti-tengernél lesz a legerősebb, a svéd, a lengyel és a litván partokon fúj károkat okozóan erős szél. A légörvény középpontja Norvégia déli része fölé mozdul el, végül szombaton szűnik meg.