Ítéletidővel érkezik az első hó Németországba

Xaver, vihar, Németország. Hullámok csapnak a partra az Északi-tenger Dagebuell melletti partszakaszánál, Németország, 2013. december.
Vágólapra másolva!
Eddig egy halálos áldozata van a Nyugat-Európán végigsöprő Xaver viharciklonnak. Skóciában leállt a vonatközlekedés, Hamburgban vihardagálytól tartanak. Budapesten is lehetnek 90 kilométer/órás széllökések pénteken.
Vágólapra másolva!

"Még elértem a KLM negyed hármas gépét Budapestre, de az utána jövő járatokat sorra törlik" – mondja az amszterdami repülőtéren tartózkodó Virág. A Xaver nevű viharciklon káoszt és tragédiát okozott Skóciában. Most Hollandia, Dánia és Németország északi része következik, amint a ciklon több mint 150 kilométer/órás széllökésekkel átterjed az Északi-tenger partvidékére.

A rendkívül alacsony légnyomású zóna Grönland fölött alakult ki, majd kelet felé mozgott. A skót felföldön óránként 225 kilométer/órás széllökéset mértek csütörtök délelőtt. A vihar miatt egész Skócia területén leállt a vonatközlekedés. Twitterezők arról írtak, hogy a glasgowi főpályaudvart bezárták, a Reuters tudósítása szerint azért, mert beszakadt egy üvegtető.

Elővigyázatosságból számos utat és hidat lezártak, ennek ellenére már halálos balesetet is okozott az orkánerejű szél: Edinburghtól nyugatra egy teherautót borított rá több másik kocsira, a kamion sofőrje meghalt, és négyen megsérültek. Körülbelül 80 ezer háztartásban nincs villany. A tengerparti területeken áradásokra is számítani kell, figyelmeztet a skót parti őrség. Londonnál a Temze folyó torkolatánál lezárták a Thames Barrier hatalmas árvízvédelmi gátat, hogy a tenger felől ne önthesse el a tenger a fővárost. Ez lesz az utóbbi 60 év legnagyobb angliai vihardagálya a brit hatóságok szerint.

Hollandiában és Belgiumban is készülnek az orkán érkezésére. Virágnak valóban szerencséje volt, mert délelőtt Amszterdamban több mint nyolcvan olyan járatot töröltek a Schiphol repülőtéren, amelyek a kontinens belseje felé repültek volna, így a KLM 20 óra 55-ös budapesti gépét is. Az interkontinentális járatok egyelőre változatlanul közlekedtek. Hollandia délkeleti partvidékénél lezárták az Oosterscheldekering gátat, hogy védjék a szárazföldet a tengerártól. A kilenc kilométer hosszú építmény két sziget között húzódik, legutóbb 2007-ben alkalmazták. Az ország északi partvidékén, Texel szigetén 132 km/órás széllökést mértek 15 órakor.

17 méteres hullámok

A Xaver valószínűleg erősebb lesz és hosszabb ideig tart, mint a Christian nevű orkán. Ez a viharciklon október végén söpört végig Nyugat-Európa szárazföldi részén. Nagy-Britannia déli részén körülbelül tízmillió fát csavart ki a szél. Kidőlő fák két embert olyan súlyosan megsebesítettek, hogy belehaltak sérüléseikbe.

A mostani ítéletidő várhatóan Németország területének kétharmadát érinti, csak a Majnától délre fekvő térséget kerüli el, és a Berlin-Köln vonaltól északra lesz a legerősebb. Várhatóan péntek délután hagyja el az országot, majd szombaton Norvégia déli részét elhagyva az Északi-tengeren csendesül el.

Hullámok az Északi-tenger partján, a németországi Dagebuell mellett Forrás: AFP/Carsten Rehder

Az északi-tengeri partvidéken egymás után háromszor vagy négyszer lehet vihardagály, a nyílt tengeren pedig 17 méter magas hullámok alakulhatnak ki, így leállt a hajóközlekedés, és nem dolgoznak a tengerre telepített szélerőműparkokban sem.

Hamburg az Elba torkolatában fekszik, ott magasabbra emelkedhet a vízszint, mint az 1962 februári vihardagály idején; akkor 340-en haltak meg a természeti katasztrófában. A védműveket azóta megerősítették, a gátak azt is kibírják, ha a víz 7,5 méterrel emelkedik a legmagasabb dagály idején mért szint fölé. Csütörtök estére valószínűleg 1,5-2 méteres vihardagályra kell számítani, péntek reggel pedig 2,5-3 méteresre, de ezt még nem lehet pontosan tudni – mondta a német Szövetségi Hajózási és Vízügyi Ügynökség, a BSH szóvivője a Bloomberg hírügynökség hamburgi tudósítójának.

A vihar csütörtök este és péntekre virradó éjjel lehet a legerősebb. Az utakat péntek reggelre sokhelyütt jégpáncél boríthatja, és megérkezhet az első hó is, helyenként 10 centiméteres hótakaró lehet a vihar végére.

Hamburgban több óvintézkedést is bevezettek. Ritkábban jár a magasvasút, de a metró- és buszjáratokat sűrítették. Az iskolákban tanítási szüntetet rendeltek el, és nem nyitnak ki a szabadtéri karácsonyi vásárok. A repülőtéren kora délutánig 55 járatot töröltek, köztük a Germanwings Budapestre közlekedő, illetve Budapestről érkező járatát.

A tűzoltóság és a katasztrófa-elhárítók a legmagasabb készültségben várják a vihart. Csak a kidőlő fák eltakarítására négy akciócsoportot szerveztek. A német vasúttársaság készenlétbe helyezett 64 hókotró szerelvényt és 34, a behavazott, befagyott váltók kiolvasztására használt berendezést, és számos régi dízelmozdonyt is, hogy ne álljon le a közlekedés, ha leszakadnak a felsővezetékek.

A parti őrség tagjai a tengerparti gátná (Dagebuell, Németország) Forrás: AFP/Carsten Rehder

Zárják be az ablakot, védjék az autót!

A német meteorológiai intézet (DWD) négy tartományra, a schelswig-holsteinira, a szász-anhaltira a brémaira és Szászországra adott ki piros veszélyjelzést a 140 kilométer/óránál erősebb széllökések miatt. Az ott élők arra számítsanak, hogy a szél fákat csavar ki, letöri az ágakat, és felkapja a törmeléket – áll a DWD figyelmeztetésében. A meteorológusok azt tanácsolják, hogy Németország északi részén zárjanak be minden ajtót és ablakot, rögzítsék a házon kívül maradt tárgyakat, és az autóval lehetőleg álljanak be a garázsba.

Dániában is 140 kilométeres szélre számítanak. Az országos vasúttársaság, a DSB máris felfüggesztett néhány járatot a károk elkerülése érdekében, és azért, hogy gyorsabbak legyenek a javítási munkálatok a ciklon elvonulta után. A svéd meteorológiai intézet 117 kilométeres szélre, és Stockholm környékén erős havazásra figyelmeztet. Piros figyelmeztetést adott ki a lengyel meteorológia is két tengerparti tartományra, mert 110-130 kilométeres lökésekkel fúj majd a 40-60 kilométeres délnyugati szél.

Felpörögtek a szélerőművek

A Xaver pozitív hatása, hogy a nagy-britanniai szélerőművek teljesítménye összesen 6065 megawattra nő csütörtökön délutánig a Bloomberg hírügynökség számításai szerint, amivel rekordot állít be. Európa legtöbb szélerőművel ellátott államában, Németországban 31195 megawattra ugrik a teljesítmény estig, ami szintén rekord. Emiatt a német nagykereskedelmi piacon egy nap alatt 40%-kal esett az azonnali szállításra kínált áram megawattóránkénti ára, így egy MWh-t már 31,5 euróért is le lehet kötni, sőt péntekre 25 euró/MWh árfolyamon kereskednek az árammal.

Nálunk is lesznek viharos széllökések

A Xaver Ausztriában is, érezteti hatását ahol főként az Alpoktól északra várható pénteken havazás, erős szél. Salzkammergutban, Altaussee környékén akár harminc centiméternyi hó is eshet az osztrák Központi Meteorológiai és Földrengéstani Intézet (ZAMG) szerint. Csehország egész területére a több mint 70 kilométeres széllökések miatt adtak ki figyelmeztető előrejelzést. Szlovákia négy északi járásában 55-74 kilométeres szélre figyelmeztetnek a meteorológusok.

A viharciklon hidegfrontja péntek hajnalban éri el Magyarországot. Az éjszaka második felétől egyre többfelé megerősödik az északnyugati, nyugati szél, sőt több helyen viharossá fokozódik az ország északi felén. Olyan erős szélre nem kell számítani, mint Németországban: a 90 kilométeres erősséget Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest és Fejér megyében haladhatják meg a széllökések.

A pénteki időjárásban az lesz a legkellemetlenebb, hogy a 2-6 Celsius-fokos levegő jóval hidegebbnek fog tűnni a szél miatt, de megszűnik a ködös-párás idő. Éjszaka fokozatosan mindenütt beborul az ég, és hajnali kezdve több helyen fordulhat elő zápor, hózápor, esetleg havas eső is az ország északi részén. Napközben aztán több órára kisüt a nap, de kora délutánig elszórtan még lehet zápor, hózápor.

Így nézett ki a móló St. Peter-Ordningban, Schelswig-Holstein legnyugatibb csücskén a Xaver megérkezte előtt Forrás: AFP/Wolfgang Runge