Miért van ilyen ocsmány idő?

anticiklon, alacsony felhő, Kárpát-medence, műholdkép, 2012.12.16
Köd és alacsony szintű felhők borítják szinte az egész Kárpát-medencét az anticiklon miatt, a műholdfelvételt a NASA Terra műhold MODIS egysége készítette 2012. december 16-án
Vágólapra másolva!
Aki szereti a telet, annak nem elég fagyos és nincs hó, aki viszont utálja, annak már a nulla fok is túl hideg, és elege van a szürkeségből. Műholdkép a mindent elborító ködről. 
Vágólapra másolva!

Ugyanazon légköri jelenség miatt borult, párás és egyre szmogosabb az idő, ami miatt nyáron örülni szoktunk a szikrázó napsütésnek. Az egész Kárpát-medence fölött magas a légnyomás, a jelenség neve anticiklon. A mérsékelt égövben az alacsony légnyomású ciklonok szállítják a hőt a magasabb és alacsonyabb szélességen fekvő vidékek között. Ahol a ciklon örvénylik, változékony, csapadékos és szeles az idő. A ciklonok között felépülő anticiklonoknál pont ellentétes a helyzet: alig erősödik meg a szél, kevéssé keveredik át a levegő. Ez látszik a műholdképen is:

Köd és alacsony szintű felhők borítják szinte az egész Kárpát-medencét az anticiklon miatt. A műholdfelvételt a NASA Terra műholdjának MODIS egysége készítette 2013. december 16-án Forrás: NASA

Emiatt pedig egész Magyarország fölött megül a köd, ami gyakorlatilag egy felszín közelébe ereszkedő felhő. Az éjszakai fagyok miatt nagyon hideg a felszín, emiatt pedig a közvetlenül fölötte áramló levegő is áthűl. A hideg levegő viszont nehezebb, mint a meleg, ez vezet az úgynevezett hőmérsékleti inverzióhoz, amikor a Duna mellett hidegebb van, mint például a Pilis csúcsain.

Az anticiklon másik kellemetlen következménye, az erősödő légszennyezés is a szélcsend miatt következik be, továbbá amiatt, hogy függőlegesen nem keveredik át a levegő. Jelenleg Budapesten, Mosonmagyaróváron és Sajószentpéteren romlott a levegő minősége az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézetének mérései szerint. Mindhárom városban a szálló por okozhat köhögést és enyhe légzési tüneteket. További huszonkét városban még elfogadható a levegő minősége.

Ilyen marad legalább hat napig

A ciklonok most Északnyugat- és Északkelet-Európa fölött kavarognak, és az időjárási frontok a Kárpát-medencétől messze járnak. A jókora anticiklon egész Közép- és Dél-Európa, valamint a Kelet-európai síkság időjárását meghatározza. Emiatt nálunk is még legalább három napig marad a borult, párás idő, és helyenként tartósan leszáll a köd.

A felhők leghamarabb pénteken vékonyodhatnak, szakadozhatnak fel, viszont erre csak a Dunántúlon érdemes számítani, és csak átmenetileg. Az előrejelzések szerint jövő hétfőig kitart az anticiklon, vagyis szombat-vasárnap is marad a pára és a köd. Éjszakánként jellemzően 0 és -4 Celsius-fok közé hűl a levegő, és napközben sem lesz sokkal melegebb, -2 és +3 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Térkép: hol a legkevésbé felhős az ég?http://www.origo.hu/idojaras/terkep/felhozet/index.htmlTérkép: hogyan alakul a hőmérséklet?http://www.origo.hu/idojaras/terkep/homerseklet/index.html