A legjobb eszköz arra, hogy láthatóvá tegye a szelet

széljárás, szélsebesség, térkép, Earth, Cameron Beccario, jet stream, 10500 méter
A lilás-piros csíkok a nagy sebességű futóáramlást (jet streamet) jelzik, körülbelül 10500 méteres magasságban
Vágólapra másolva!
Az új interaktív térkép után még unalmasabbnak tűnnek a klasszikus széltérképek.
Vágólapra másolva!

Miért fúj a szél? Az alapvető ok a légnyomáskülönbség, azt pedig a hőmérsékleti különbség okozza. A napsugárzás egyenetlenül melegíti fel a földfelszínt és a különböző légrétegeket.

A meleg levegő fölemelkedik, így állnak elő az alacsony légnyomású térségek. Másutt, ahol hidegebb van, a légnyomás is magasabb, a hideg levegő pedig áramlani kezd, hogy a nyomáskülönbség kiegyenlítődjön.

Így fújt a szél Európa és Észak-Afrika fölött december 18-án 13 órakor, körülbelül 100 méteres magasságban. Közép-Európa fölött alig mozog a levegő az anticiklon miatt. Kattintson ide az Earth interaktív térképért! Forrás: Cameron Beccario
Európa széljárása körülbelül 1500 méter magasságban, az időpont ugyanaz Forrás: Cameron Beccario
A lilás-piros csíkok a nagy sebességű futóáramlást (jet streamet) mutatják, körülbelül 10500 méteres magasságban Forrás: Cameron Beccario

Merre fúj éppen a szél?

A meteorológiai intézetek általában olyan térképekkel szolgálnak, amelyek nem mozgásban mutatják a légtömegeket. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Atmoszférakutató Intézet (NOAA) rövid távú szélelőrejelzéseinek adataiból Fernanda Viégas és Martin Wattenberg készített mozgó széltérképet az Egyesült Államokról. (Viégas és Wattenberg vezeti a Google Nagykép – Big Picture – nevű, adatmegjelenítéssel foglalkozó kutatócsoportját.)

Ezt felhasználva állt elő Cameron Beccario egy még jobb vizualizációs eszközzel. Az egyszerűen Földnek nevezett interaktív térkép az egész bolygóra nézve mutatja meg, merre és milyen sebességgel fúj a szél. Az alkalmazásban be lehet kapcsolni, hogy milyen magasságban vagyunk kíváncsiak a széljárásra, az animációt vissza lehet léptetni az időben. A felhasználó engedélyével a böngésző a tartózkodási helyet is megmutatja, sőt nyolc térképvetület közül lehet választani (a legérdekesebb az úgynevezett Waterman-vetület, amely leginkább egy pillangóra hasonlít).