A hétvégére itt az eső

Vágólapra másolva!
Egyre inkább egy hatalmas, atlanti-óceáni ciklon határozza meg Magyarország időjárását, és folytatódik a változékony, enyhe idő. Vasárnapra itt az eső.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön egyre többfelé felszakadoznak a felhők, és kisüt a nap, Budapest és az Északi-középhegység kivételével. Északon néhol szitálás előfordulhat. A délkeleti, déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúl nyugati és északi részén meg is erősödik. A legerősebb széllökések 60 kilométer/óra körül alakulhatnak a Kisalföldön és az Alpokalján – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelző osztálya.

Pénteken és szombaton többnyire erősen felhős lesz az ég, helyenként szitálással, gyenge esővel. Pénteken több helyen kell tartós, sűrű ködre számítani, ezért Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyére figyelmeztető előrejelzést adott ki az OMSZ. Mérsékelten fúj a délkeleti, déli szél, majd szombaton a Dunántúlon megélénkül.

A legtöbb csapadékra vasárnap kell számítani ezekben a napokban. Január 5-én általában borult idő várható, többfelé elered az eső, és kezdetben élénken fúj a délkeleti, keleti szél.

Marad a meleg

Hétfőig alig csökken fagypont alá a hőmérséklet. Csütörtökön 3 és 10 Celsius-fok közé melegszik a levegő, északkeleten lesz a hűvösebb. Késő estére 0 és +8 fok közé, majd péntekre virradóan -1 és +4 fok közé csökken a hőmérséklet.

Pénteken ismét 4-11 fokos, kora tavaszias meleg lesz, majd szombatra virradóan -1 és +5 fok közé hűl a levegő. Szombaton még melegebb idő várható, 6 és 11 fok között alakul a hőmérséklet, sőt vasárnapra virradóan még fagyra sem kell számítani: csupán 1-6 fok várható. Napközben 6 és 11 fok közé melegszik a levegő.

Fronthatás egyelőre nem veszi különösebben igénybe az időjárás-érzékenyek szervezetét, csütörtökön csak gyenge melegfronti tüneteket tapasztalhatnak. A párás, nyirkos levegő miatt viszont romolhat az asztmások állapota, és a sokfelé borongós idő ronthat a kedélyállapoton.

Térkép: hol süt ki a nap?http://www.origo.hu/idojaras/terkep/felhozet/index.htmlTérkép: hol hull majd a legtöbb eső?http://www.origo.hu/idojaras/terkep/csapadek/index.html