Életveszélyes hideg az USA-ban

Vágólapra másolva!
Két évtizede nem látott hideg vette hatalmába hétfőre az Egyesült Államok középső és keleti vidékeit, a gigantikus sarkvidéki légörvény miatt iskolák és üzletek sokasága tartott zárva, és repülőjáratok ezreit kellett törölni.
Vágólapra másolva!

A leghidegebbet, mínusz 38,8 Celsius-fokot a minnesotai Babbitban mérték hétfőn az Egyesült Államokban. A Nagy-tavak vidékén a lehűlés megközelítette a mínusz 25-30 fokot, és erős lehűlést jelentettek Kanada középső és keleti tartományaiból is. Több helyen hidegebb volt, mint Szibériában, Irkutszkban például mínusz 33 fok volt hétfőn. A meteorológusok szerint a sarkvidéki légörvény hatását 187 millió ember szenvedheti meg Észak-Amerikában.

Montana, Észak- és Dél-Dakota, Minnesota, Iowa, Wisconsin, Michigan és Nebraska államban 11–22 fokkal mérnek kevesebbet az ilyenkor megszokott hőmérsékletnél. Napi hidegrekordok dőltek meg Texas és Oklahoma egyes területein, valamint Chicagóban is, ahol az állatkertben a jegesmedvéket és a pingvineket sem engedték ki a levegőre az ápolók. A fogságban élő állatok ugyanis nem növesztettek elég vastag zsírréteget a dermesztő fagy túléléséhez.

A rendkívüli hideg a hatóságok figyelmeztetése szerint súlyos fagyásokat okozhat, és akár néhány percen belül is előidézheti a szervezet kihűlését. Minneapolisban és Észak-Dakota egyes területein rendkívüli vészhelyzetet hirdettek ki. Indianapolisban vörös figyelmeztetést adtak ki, amire 1978 óta nem volt példa.

A mínusz 18 fokos vagy annál is dermesztőbb hideg Kanadától a Mexikói-öbölig leállással fenyegeti az olajkitermelést. Indianában csaknem 40 ezren maradtak áramellátás nélkül. A fagyok miatt akadozik a gabona- és az élőállat-szállítás, több államban veszélybe került az őszi vetés is. Illinoisban, Indianában és Ohióban több húsfeldolgozó és csomagolóüzem leállt. A Customer Growth Partners tanácsadó cég szerint a hideg következtében január 2. óta 4-5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

Négyezer járatot töröltek

Az ohiói Clevelandben nappal mínusz 14 fokot mértek, éjszakára a hideg elérte a mínusz 22 fokot. A városban megteltek a hajléktalanszállások, ezért tartalék épületeket kellett megnyitni a rászorulóknak. Hasonló állapotokat jelentettek más nagyvárosokból is.

Az északkeleti partvidéken, ahol hétfőn felmelegedés volt, az előrejelzések szerint keddre akár 33 fokot is eshet a hőmérséklet. New Yorkban, ahol a hét első napján még plusz 10 fok volt, kedden mínusz 22 fokos fagy is lehetséges. Washingtonban pedig, ahol hétfőn gyakorlatilag teljesen elolvadt a múlt heti hótakaró, napközben mínusz 9 fok körüli hőmérséklet várható.

A múlt héten elkezdődött téli viharok következtében eddig különböző híradások szerint 15-en vagy 16-an vesztették életüket az Egyesült Államokban. Közülük tizenegyen az utakon, a rossz látási és útviszonyok miatti közlekedési balesetekben haltak meg. A legnagyobb, láncreakciószerű baleset Illinois állam déli részén történt hétfőn: több kamion megcsúszott, és végül 375 autó akadt el. . Az esetnek nem voltak halálos áldozatai, de az utakat csak tíztonnás katonai járművek segítségével sikerült szabaddá tenni.

Helyi idő szerint hétfő estig több mint 4300 repülőjáratot töröltek, nagy részüket Chicagóban. További 6500 járat késett. A JetBlue fapados légitársaság közölte, hogy a torlódások miatt kedd délutánig nem indít több repülőgépet a New York környéki három nagy repülőtérre és Bostonba. Az intézkedés csaknem 700 le- és felszállást érint. Ugyancsak a földön tartja a gépeit a Southwest Airlines. Lambert és St. Louis repülőterén 400 járat esett ki a napi menetrendből.