Ünnepelnek az amerikai természetvédők az ítéletidő miatt

Vágólapra másolva!
Több olyan behurcolt rovar állományát megtizedeli az USA keleti partján a szokatlanul kemény fagy, amely veszélyezteti az őshonos erdőket. A hétvégén már a januárban szokásos hőmérsékletek fölé melegszik az idő az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Míg az amerikaiak többsége a pokolba kívánta a szokatlanul erős fagyot, és a januári fűtésszámlája miatt aggódott, a New York Timesban megszólaló természetvédők, erdészek és rovarkutatók annak drukkoltak, hogy legyen csak még hidegebb. Mindezt azért, mert a mostani kemény fagyban van arra esély, hogy jórészt kipusztuljanak azok az invazív rovarok, amelyek több őshonos fa állományát veszélyeztetik.

A kártevő rovarok közül egy invazív toboztetűfaj, az Adelges tsugae és egy őshonos fenyőszú, a Dendroctonus frontalis Connecticut és New Jersey állam erdőségeiben pusztít. Egy bizonyos szintig képesek túlélni a telet, de az elmúlt napokban már túl hideg volt számukra.

Connecticutban szombaton -20, kedden -15 fokos fagy volt. Ilyen hőmérsékleteknél a toboztetű sejtjeit tönkreteszik a jégkristályok. Az Ázsiából származó, aprócska rovart az 1980-as években hurcolták be az Egyesült Államokba. A tűlevelekből szívja ki a nedveket, kifejlett egyedei az ágakon telelnek át, és tavasszal fehér színű, bolyhos petecsomókat hagynak az ágakon. A tetű miatt több százezer keleti hemlokfenyő (Tsuga canadensis) száradt ki csak Connecticut államban.

A fenyőszú korábban csak az USA délebbi területein volt elterjedt, de az utóbbi évek melegebb telei miatt felhúzódott északra, így a New Jersey-i fenyőerdőkben is pusztított. A rovar járatokat alakít ki a fakéregben, olyan rétegeket falva fel, amelyek létfontosságú tápanyagokkal látják el a növényt. Az amerikai erdőket összesen huszonhat különféle kártevő, rovar és kór tizedeli; és az is igaz, hogy egy-egy ilyen hidegbetörés csak korlátozni tudja a kártevők számát, a toboztetű állománya például két év alatt újra a régi lehet New Yorktól északra.

Az előrejelzések szerint csütörtökön lassú melegedés kezdődik az USA középnyugati és keleti részén, ahogy a sarkvidéki légtömegek visszatolódnak északra. A hétvégére már az egész Egyesült Államokban a január közepi átlag fölött alakulnak a hőmérsékletek, sőt vasárnap keleten lesz a legmelegebb az ilyenkor megszokotthoz képest.