Kiszerveztük Kínába a légszennyezésünket

Vágólapra másolva!
Kétszer olyan gyorsan nőtt a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátása a 21. század első évtizedében, mint 1970 és 2000 között. Ennek a legfontosabb oka az a rengeteg termék, amelyet Kínában gyártanak amerikai és európai eladásra.
Vágólapra másolva!

A világ gazdagabb államai gyakorlatilag egyre inkább Kínára és más fejlődő államokra terhelik üvegházgáz-kibocsátásukat azzal, hogy az olcsó ruhák, elektronikai cikkek (például okostelefonok) és rengeteg más termék gyártását ezekbe az országokba szervezik ki. Ezeknek a javaknak a legtöbb fogyasztója viszont az Európában és az Egyesült Államokban él. Ez a lényege annak a klímaváltozásról szóló ENSZ-jelentésnek, amelynek a munkaváltozata a The Guardian brit napilap birtokába jutott. A jelentést az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete, az IPCC szerkeszti, végleges változata áprilisban jelenik meg, ez a változata december 17-én kelt.

A klímakutatás legfontosabb eredményeit összegző dokumentum szerint kétszer olyan gyors ütemben került a légkörbe CO2 és a többi üvegházhatású gáz 2000 és 2010 között, mint 1970 és 2000 között. A növekedés legfőképpen a szénfelhasználás miatt következett be. A hőerőművekben termelt árammal pedig jellemzően olyan üzemeket működtetnek a fejlődő államokban, amelyek az amerikai és európai fogyasztók számára termelnek.

Kínában és a többi fejlődő államban jelenleg 14 milliárd tonna szén-dioxidot bocsátanak ki évente, ez 2000-ben még csak 7 milliárd tonna volt. Ebből körülbelül kétmilliárd tonnáért az exportra termelő üzemek felelősek. A kínai és a többi fejlődő országban működő gyárak több szén-dioxidot engednek a légkörbe, mint az USA és Európa ipara együttvéve. A tehetőssé vált kínai, indiai és brazíliai elit pedig többet repül, több autót vásárol és többet fogyaszt, mint korábban, közvetve így erősítve rá az elképesztő gazdasági fejlődés okozta környezetszennyezésre.

Kínai szmog Los Angelesben

Ez a szennyezésnek egy része viszont a szó szoros értelmében visszahull az amerikai fogyasztókra is – derül ki egy amerikai és kínai kutatók által közösen jegyzett elemzésből, amelyet az USA tudományos akadémia (NAS) jelentetett meg. A fosszilis tüzelőanyagok felhasználása többek között kénszennyezéssel jár. A savas esőt is okozó aeoroszolok átsodródnak a Csendes-óceánon, és ma már a szulfátszennyezés egynegyedéért felelősek az USA nyugati partján. Los Angelesben legalább egy napi szmogos időért a kínai eredetű nitrogén-oxid- és szén-monoxid-szennyezés okolható – mondta Steve Davis, a Kaliforniai Irvine Egyetem (UCI) munkatársa, a tanulmány egyik társszerzője a Reutersnek. A nyugati irányú szelek messzire sodorják a koromrészecskéket is.

A romló levegőminőséggel az utóbbi időben gyakrabban foglalkozik a kínai pártelit, attól tartva, hogy éppen a befolyásosabb városi lakosság lázad fel a „növekedés minden áron” gazdaságirányítási modell ellen. A pekingi városvezetés legutóbb a széntüzelés betiltását jelentette be.

A klímaváltozásról szóló nemzetközi tárgyalásokon viszont a kínai és indiai diplomaták rendszeresen azzal érvelnek, hogy egy főre számítva CO2-kibocsátásuk még mindig jóval elmarad az európai és az amerikai szint fölött. A gyártósorok kiszervezése mellett ez az álláspont is gátolja a mindenkire vonatkozó klímavédelmi egyezmény megszületését. Az IPCC-jelentés tervezete szerint 2050-re 70 százalékkal kell visszafognunk az üvegházház-kibocsátást azért, hogy elkerüljük a gyorsuló klímaváltozást. Ez más szavakkal azt jeleneti, hogy a jelenlegiről majdnem a négyszeresére kell növelni a megújuló energiatermelést.