Vágólapra másolva!
Túl magas a szállópor-koncentráció, a betegek panaszai súlyosbodhatnak ilyenkor, ezért nem ajánlott a szabadba menni. 
Vágólapra másolva!

Három település, köztük a főváros levegőjét is veszélyesnek minősítette az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) kedden a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt.

Az OKI térképe szerint Budapest mellett Miskolcot és Sajószentpétert jelölték a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. További négy települést jelöltek narancssárgával: Putnokon, Kazincbarcikán, Oszláron és Szolnokon is már egészségtelennek számít a levegő. A levegő magas szállópor-tartalma miatt nyolc településen kifogásoltnak minősítették a levegő minőségét.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a levegőben lévő szálló por miatt a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai jelentősen súlyosbodhatnak. A keringési, légzőszervi betegségben szenvedőknél és főleg időskorúaknál légzőszervi tünetek jelentkezhettek, a betegek panaszai súlyosbodhattak. Az asztmásoknak szükséges lehet az egyéni védőeszköz használata, és ajánlatos kerülniük a szabadban tartózkodást, az aktív testmozgást.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.