Vörös riasztást adtak ki Romániában a hóvihar miatt

Vágólapra másolva!
Hóvihar tombol az ország délkeleti részén, nullához közelít a látótávolság. Ugyanaz a mediterrán ciklon okozza a közlekedési káoszt, ami miatt havazik Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Vörös riasztást adott ki szerdán a román meteorológiai szolgálat (ANM) az ország délkeleti részére a hóvihar miatt. A szerda este tíz óráig érvényes figyelmeztetés szerint erős havazás várható. A szél sebessége eléri a 85 kilométer/órát a tengerparti Dobrudzsában és Munténia keleti részén, a látótávolság pedig a nullához közelít. A vörös riasztás teljes térségére kiterjesztik a vészhelyzetet, amely három megyében vasárnap óta van érvényben – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök a szerdai kormányülésen.

A térségben sok helyen eleve félméteres a hóréteg, a hétvégi hófúvás során keletkezett többméteres hótorlaszok miatt pedig még mindig többtucatnyi települést nem lehet közúton megközelíteni. Az erős szél miatt szerdán nem tudtak felszállni a rohammentő-szolgálat helikopterei, amelyek az előző napokon az elzárt települések sürgős orvosi ellátást igénylő betegeit szállították kórházba.

Szerdán már reggel lezárták a fővárost a tengerparttal összekötő A2-es autópályát és az A3-as autópálya Bukarest és Ploiesti közti szakaszát, és további három főutat. A hatóságok arra számítanak, hogy szerda délután megbénul a közlekedés a hóvihar által érintett térség szinte valamennyi alsóbbrendű útján.

A hóvihar miatt ismét lezárták Románia összes tengeri kikötőjét és a Duna–Fekete-tenger csatornán sem manőverezhetnek a folyami hajók. A vasúti közlekedésben is komoly fennakadásokat okoz a hóvihar: 177 járatot töröltek, a vonatok pedig órákat késnek. Továbbra is szünetel a tanítás az ország délkeleti részén. A Bukarest és 18 délkeleti megye tanintézményei péntek óta zárva vannak.

A havazás szerda éjszaka szűnik meg az ANM előrejelzése szerint, és a szél is mérséklődni fog. Csütörtöktől lehűl az idő, mínusz 15 fok körüli fagy várható Románia legnagyobb részén.