Három napja tart a szmog Nyíregyházán

Vágólapra másolva!
Még négy városban veszélyesen rossz a levegő, aki teheti, ne járjon a szabadban.
Vágólapra másolva!

Debrecenben és Nyíregyházán a finom szemcséjű szálló por és a nitrogén-dioxid miatt veszélyesen rossz minőségű a levegő, Kazincbarcikán, Putnokon és Sajószentpéteren pedig a por miatt. Nyíregyházán már vasárnap óta szmogriadót rendeltek el.

A riasztást akkor hirdetik ki, amikor egy köbméter levegőben több mint 100 mikrogrammot mérnek a 10 mikrométernél kisebb szemcséjű porból, a PM10-ből. Nyíregyházán a Széna téri mérőállomáson szombaton átlagosan 123,9, vasárnap 100,9, hétfőn pedig 140,8 mg/m3 koncentrációt mértek a Kelet-Magyarország napilap híre szerint. Az időjárás-előrejelzések szerint csak február 7-től tisztulhat számottevően a levegő.

A légszennyezés jelentősen súlyosbíthatja a légúti betegségekben szenvedők panaszait. Ha egyébként egészséges embereknek vannak hasonló tünetei, az szintén a szmog számlájára írható az ÁNTSZ környezetegészségügyi intézetének értékelése szerint. A porszemcsék igerlik a szem kötő- és a felső légutak nyálkahártyáját. A belélegzett és a tüdőhólyagokba lejutó por miatt kevésbé ellenálló lesz a tüdő a fertőzésekkel szemben.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy ilyenkor ne tartózkodjanak a szabad levegőn a gyermekek, az idősek, az asztmában és egyéb légzőszervi, illetve keringési betegségben szenvedők. Az egészséges emberek is keveset tartózkodjanak a szabadban.