Egymást érik a katasztrofális viharok Angliában

Vágólapra másolva!
Markológépekkel árkolta körül a házát egy férfi Somersetben, de hiába. Pár napos szünetekkel követik egymást az atlanti viharok Nagy-Britanniában, a következő pénteken érkezik.
Vágólapra másolva!

Száznyolcvan kilométer/órás széllökést mértek szerda este Nagy-Britanniában, a Great Dun Fell csúcson Cumbriában. Továbbra is több tízezer háztartásban nincs áram az orkánerejű széllökésekkel érkezett atlanti vihar miatt. A brit meteorológiai intézet (Met Office) tizenhat helyszínre adta ki a legmagasabb szintű árvízriasztást Berkshire-ben, Surreyben és Somersetben.

Nagy-Britannia az elmúlt hónapokban példátlan viharsorozatot élt át. Az ország déli partjait a tél kezdete óta 30, rendszeresen özönvízszerű esőzéssel járó viharzóna érte el. Ez azt jelenti, hogy a térségre két-három naponta törnek rá rendre súlyos károkat okozó atlanti viharok.

A Met Office szerint a mostani január volt a legcsapadékosabb 1776 óta. Csak a Temze völgyében 319 milliméter csapadék hullt december közepe óta. Az éves átlag Angliában 855 milliméter, vagyis szűk két hónap alatt a szokásos mennyiség 37 százaléka esett. Ezreket kellett evakuálni otthonaikból az áradás miatt a folyó Londontól nyugatra húzódó völgyében, országszerte 5800 lakóházat öntött el a víz december óta.

A szerdán érkezett vihar már a második volt ezen a héten, és péntekre várható a következő. A következő néhány napban egyhavi átlagos mennyiségnek megfelelő csapadék hullik az angliai és walesi országrészekre, ahol már most súlyos áradásokkal és viharkárokkal küszködnek. A Met Office figyelmeztető előrejelzése szerint az újabb atlanti vihar Nagy-Britannia nyugati részén söpör végig, 15-25 mm, néhol 40 mm esővel.