Szélsőségesebb az időjárás a melegedő Tibetben

Vágólapra másolva!
Tibetben növekszik az átlaghőmérséklet és egyre súlyosabbá válnak az időjárási szélsőségek, derült ki a helyi klímaközpont friss jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Hogyan változik az éghajlat és a környezet a világ tetején? Tibetben az átlaghőmérséklet 0,31 Celsius-fokkal emelkedik évtizedenként– közölte a Kínához tartozó autonóm régió klímaközpontja. Az éghajlati adatokat 1961 és 2013 között gyűjtötték. A globális felmelegedés jelenlegi ütemét nézve az átlaghőmérséklet 1,96 Celsius-fokkal fog emelkedni Tibetben 2011 és 2100 között, és ez nagyrészt a téli hőmérsékletekben lesz érzékelhető.

Az emelkedő évi középhőmérsékletet növekvő csapadékmennyiség kísér, mondta Tu Csün, a klímaközpont munkatársa. Az elmúlt ötven év minden egyes évtizedében 6,6 milliméterrel több lett az éves átlagcsapadék. Ez azért fontos, mert a régiót Ázsia víztornyának nevezik, a Tibeti-fennsíkról ered a Brahmaputra, a Jangce, az Indus, a Mekong és a Gangesz is.

Tibetben egyre súlyosbodnak az időjárási szélsőségek is. A hidegrekordnak számító mínusz 36,7 Celsius-fokot és a melegrekordnak számító 32,3 Celsius-fokot is egyaránt tavaly mérték az autonóm területen. Az elemzést a hét végén tette közzé a klímaközpont.

Négyezer méteres átlagmagasságával a Tibeti-fennsík a globális felmelegedés egyfajta nagyítójaként viselkedik, mivel a térség sokkal érzékenyebben mutatja meg, milyen következményei vannak a hőmérséklet változásának. A magasabb átlaghőmérséklet és a megnövekedett csapadék valószínűleg dúsabb növényzetet fog eredményezni a fennsíkon.