Szélviharral jön a hidegfront

Vágólapra másolva!
Hidegfront vonul át Magyarországon hétfő délután és este, helyenként akár 90-100 kilométer/órás szélrohamokkal. Mögötte lehűl az idő, hajnalban talaj menti fagy lehet.
Vágólapra másolva!

Erős hidegfront érkezik. Záporok, zivatarok alakulnak ki kora délutántól még a front előtt, majd késő délután, este annak mentén. Zivatarokra nagyobb eséllyel az ország déli felében lehet számítani – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelző osztálya, és szintén itt alakulhatnak ki intenzívebb záporok. Erős záporhoz vagy zivatarhoz kisebb méretű jég is társulhat. Helyenként rövid idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék hullhat: 10-20, néhol esetleg több mint 20 mm.

A nyugatira, majd északnyugatira fordul a szél, és többfelé viharossá fokozódik. A legerősebb széllökések átmenetileg 70-90 kilométer/óra között valószínűek, helyenként azonban 90-100 kilométer/órás szélrohamok is lehetnek.

A front miatt az egész országra figyelmeztető előrejelzést adott ki az OMSZ. A második fokozatú figyelmeztetés Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Veszprém megyében érvényes, mert itt a legerősebb széllökések túlléphetik a 90 km/h-t.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 Celsius-fok között valószínű. Késő este 5 és 10 fok közötti hőmérséklet várható; keddre virradóan pedig 0 és 7 fok közé hűl a levegő, talaj menti fagy főleg északkeleten és délnyugaton fordulhat elő. Kedden sem lesz nyugodt idő: napközben valószínűleg záporok, zivatarok alakulnak ki jégdarával, jégesővel kísérve. A Kisalföldön még viharos, 60-65 kilométer/órás lökések kísérhetik az északnyugati szelet. Hat-hét fokkal hűvösebb lesz hétfőhöz képest, napközben csak 9 és 15 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Jelentősen erősödhetnek a hidegfronti tünetek hétfő délutántól: fejfájás, szédülés, vérnyomás-ingadozás, reumatikus fájdalmak, ízületi panaszok. A szeles, változékony idő sokaknál ingerlékenységet is kiválthat. Érdemes figyelni a réteges öltözködésre, mert a következő napokban hidegebb idő valószínű.