Illés nem is akart részt venni a verespataki tiltakozáson

Vágólapra másolva!
Nem vesz részt Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár a vasárnapra tervezett megmozduláson Verespatakon. Ez korábban sem állt szándékában, neve előzetes egyeztetés nélkül került a programba – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. Illés Zoltán szerepel az akció felszólalói között, emiatt a román külügy magyarázatot kért a bukaresti magyar nagykövetségtől.
Vágólapra másolva!

Az ügy előzménye, hogy egy verespataki szakszervezet még csütörtökön nyílt levélben kérte a román külügyminisztériumot arra, hogy foglaljon állást Illés Zoltán magyar környezetvédelmi államtitkár vasárnapra tervezett verespataki látogatása ellen. Az államtitkárt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) hívta Verespatakra a ciántechnológiás bányászat elleni vasárnapi tiltakozó akcióra. Illés felszólalása szerepel a megmozdulás programjában.

Az ügyben a román külügyminisztérium szóbeli jegyzékben kért magyarázatot Magyarország bukaresti nagykövetségétől. „Elviekben a külügyminisztérium helyteleníti, hogy külföldi hivatalosságok a magánlátogatás intézményét használják fel olyan üzenetek közvetítésére és/vagy olyan eseményeken való részvételre, amelyek érinthetik Románia szuverenitását, vagy beavatkozást jelenthetnek a román állam belügyeibe” – idézi a román külügy álláspontját a Mediafax hírügynökség.

A bukaresti magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy Illés Zoltán a közeljövőben Romániába látogatna – mondta Zákonyi Botond nagykövet az MTI tudósítójának. A nagykövet szerint nem helyes, hogy a román külügyminisztérium a nyilvánosság elé tárja a diplomáciai levelezést, hiszen a hagyományoknak megfelelően az ügyeket diplomáciai csatornákon rendezik, és a román külügy sajtóhírekről kért magyarázatot a követségtől.

Az Erdélyi-érchegységben, Verespatakon és környékén 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar ciántechnológia alkalmazásával kitermelni a Rosia Montana Gold Corporation nevű kanadai-román társaság. A terv ellen több mint egy évtizede tiltakozik a helybeliek egy csoportja, számos romániai környezet- és műemlékvédő szervezet, az egyházak és a Román Tudományos Akadémia. A legújabb tiltakozást az EMNT és az EMNP szervezi vasárnapra. Illés Zoltán hiányában az eseményen Tőkés László lesz a legismertebb szónok.