Vágólapra másolva!
A leghevesebb széllökésekre a Balaton környékén kell számítani. Másfél nap alatt nagyjából 30-65 milliméter esőre számítanak a meteorológusok, ami azért sok, mert általában egész májusban szokott esni körülbelül 60 milliméter. A vihar csütörtök estére tombolja ki magát.
Vágólapra másolva!

A közelítő ciklon miatt országszerte tovább erősödik az északi szél. 70 kilométer/órásnál erősebb széllökésekre kell számítani délutántól sokfelé a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén, északkeleten pedig helyenként. Este már 90 kilométer/óra körüli lökések is előfordulhatnak a Dunántúlon és északkeleten. A viharos szél miatt közel az összes dunántúli járásra riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Szerda éjfélig több mint 15-20 milliméter csapadékra számítanak a meteorológusok területi átlagban a Dél-Alföldön. Emellett a keleti megyékben egy-egy zivatar is előfordulhat – igaz, ennek kicsi a valószínűsége.

Száz kilométeres szél

Csütörtökön fúj a legerősebben a szél. A Dunántúlon helyenként 90-100 kilométer/óra körüli széllökések is lehetnek, sőt a Balaton környékén, a dunántúli domb- és hegyvidéken még erősebb lökésekre is számítani kell. 90-95 kilométer/óra sebességű széllökés északkeleten is előfordulhat. A szél csütörtök késő délutántól, estétől kezd fokozatosan mérséklődni az ország keleti-délkeleti részén.

Csütörtökön valószínűleg és általában 15-45 milliméter eső esik. Helyenként azonban ennél több is hullhat, nagyobb eséllyel a hegyvidékeken. Délután főleg a Tiszántúlon alakulhatnak ki zivatarok jégesővel, viharos széllel és sok esővel.

A jégszemek átmérője 1-2 centiméter lehet, a szél 65 kilométer/óránál erősebb lesz, és a zivatarok több 20-25 milliméternél több esőt hoznak. Az országos esőzést egy nehezen kiszámíthatóan alakuló mediterrán ciklon okozza, előfordulhat, hogy jelentős eltérés lesz az előrejelzett mennyiség és a ténylegesen lehullt csapadék mennyisége között.

Szerdán már elmarad a húszfokos meleg, és késő estére 9-14 Celsius-fok közé hűl le a levegő, majd csütörtök hajnalra 6 és 11 fok közé süllyed a hőmérséklet. Csütörtökön 9-16 fok valószínű, északkeleten lehet kissé melegebb az idő.