Rendkívüli film egy szupercella születéséről

szupercella_nagy
Vágólapra másolva!
Több viharvadász is lefotózta egy forgó zivatarfelhő kialakulását az Egyesült Államokban. Magyarországon is volt hasonló jelenség, szintén vasárnap délután.
Vágólapra másolva!

Jókora tornyosuló zivatarfelhő képződött Wyoming állam keleti részén vasárnap este Wright és Newcastle városa között (a környék itt látható térképen). A felhőt a szélnyírás, azaz a különböző magasságokban különböző sebességgel fújó szél hozta forgásba, így szupercella alakult ki. A cellát több viharvadász is fotózta és videózta, többek között a BasehuntersChasing nevű csapat; a felvételeket a Washington Post időjárási blogja, a Capital Weather Gang közölte:

Forrás: Youtube/BasehuntersChasing

Vasárnap Magyarországon is fotóztak szupercellát. A felvételt Vas megyében, Egyházasdarócon készítette Hérincs Dávid, észlelését az Országos Meteorológiai Szolgálathoz küldte be. A zivatart felhőszakadás kísérte, összesen 38 milliméter csapadék hullt le, és rövid ideig borsónyi méretű jég is esett.

A szupercellás zivatarfelhők az átlagosnál fejlettebbek és nagyobbak. Heves esőzést hozhatnak, akár 5 centis jégdarabokkal és 120 kilométer/órás széllökésekkel, rengeteg villámlással. Némelyikük tornádóvá fejlődhet. A belsejükben kialakult heves feláramlások óriási, húsz-harminc kilométer hosszúságban elnyúló felhőtömböket hoznak létre. Míg egy szokásos nyári zivatar nagyjából egy órán belül lecsendesül, a szupercellák több órán át fennmaradnak, egyes esetekben nyolc órán át. A meteorológiai eredetű károkért legnagyobb részben a szupercellák okolhatók.

Így nézett ki az egyházasdaróci szupercella felhőzete május 18-án 15 óra 30 perc körül Forrás: OMSZ/MET-ÉSZ/Hérincs Dávid