Vágólapra másolva!
Kisüt a nap, de azért sok lesz a gomolyfelhő is. Magassági hidegörvény alakítja az időjárást az egész Kárpát-medencében, ezért van hűvösebb Magyarországon is.
Vágólapra másolva!

Hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap csütörtökön Magyarország nagy részén, de többször erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, főleg nyugaton és északon. Szórványosan elered a záporeső.

Zivatar leginkább az ország északi harmadán, Észak-Magyarországon, Pest megyében és Dunántúli-középhegységben alakulhat ki helyenként délután és este. Dörgés-villámlás délnyugaton is lehet.

A zivatarokat néhol viharos szél, kisebb méretű jég és átmenetileg intenzív eső kísérheti: a szél 60-70 km/h-ig erősödhet, rövid idő alatt körülbelül 20-25 csapadék eshet. Heves zivatar, azaz károkat okozó szélroham és nagy méretű jég az intenzívebb zivatargócokban sem valószínű – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző osztálya.

A szél északira, északnyugatira fordul, megélénkül és időnként megerősödik a Dunántúl északi részén, estefelé a Zemplénben is. Ahol zivatar van, ott átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. Napközben 19 és 24 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet. Késő estére 12-18 fokig, péntekre virradóan 9-14 fokig hűl le a levegő.