Megérkezett az igazi tél, jön a havazás

időjárás, havazás
Nyugaton akár 15 centi hó is eshet
Vágólapra másolva!
Vasárnap délutánra már a fél országot hó boríthatja.
Vágólapra másolva!

Vasárnap délutánra már a fél országot hó boríthatja. Szombat estétől a Dunántúlon, vasárnap hajnaltól a Dél-Alföldön is havazni fog. Az erős vagy viharos szél hatására hófúvásra kell számítani.

Nem tudják, hogy mennyi hó esik majd pontosan

A téli időjárást az északkelet felől érkező nagyon hideg légtömeg és a Földközi-tenger térségében elhelyezkedő légtömeg keveredése, illetve az emiatt képződő mediterrán ciklon okozza - írja a Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) közleménye.

Nyugaton akár 15 centi hó is eshet Forrás: OMSZ

Az OMSZ szerint az ilyen időjárási helyzetekben épp a csapadék mennyiségének, azaz a várható hóréteg vastagságának előrejelzése a legnehezebb feladat. A kiadott térkép szerint akár 15 centis hó is lehet

Nyugatról jön

Szombat este először a Dunántúl nyugati, északnyugati megyéiben kezdődik el havazás, itt akár 15 centi hó is eshet a következő napban.

Éjszaka a Dunántúl többi részére, a középső és a déli országrészbe is megékezik a havazás. A fővárosban és az attól északra fekvő területeken időszakos, gyenge hóesés a legvalószínűbb. Vasárnap délutántól észak felől határozottan szűnni kezd a havazás. Az észak-alföldi régióban, és az Északi-középhegység keleti felén inkább csak szállingózhat a hó ebben az időszakban. Nem is lehet majd itt szánkózni a hétvégén.

Moszkvában már van hó, jön ide is Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Hóátfúvásokra kell számítani

Kisebb hóátfúvások már a szombat esti óráktól előfordulhatnak a Dunántúl nyugati, északnyugati részén. Vasárnap reggelre azonban sokfelé megerősödik, délutántól többfelé viharossá fokozódik az északi, északkeleti szél. A legerősebb lökések ekkor az Alpokalján és északkeleten elérhetik a 70 km/h-t. Emiatt a vastagabb hóval borított nyugati és déli megyékben komolyabb hófúvásra kell számítani, de a szél azokon a területeken is hordhatja a havat, ahol csak kisebb, pár centiméteres réteg alakul ki.

Hétfőn a középső országrészben erős, másutt viharos lesz az északi szél. Bár nagy területre kiterjedő, jelentős havazás már nem valószínű, a nagyon hideg légkörben kedvezővé válnak a feltételek helyi hózáporok kialakulásához, amelyek hevesek is lehetnek, s dörgés-villámlás kísérheti őket. A nagyobb területen viharossá fokozódó szél miatt a hófúvás akár a vasárnapinál nagyobb gondot okozhat.