[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] üzleti negyed> ingatlan

Üzletrész Gazdaság Plusz energia hitel devizapiac Itthon
adózásvásárlásingatlanpiac

Ingatlanvásárlás - szerződéskötés, költségek, adózás

2003. 02. 14., 7:46|Utolsó módosítás:2003. 02. 14., 7:46|

Jogi tanácsadóink - olvasóink leveléből válogatva - az ingatlan vásárlásakor, értékesítésekor felmerülő szerződéskötési problémákra, járulékos költségekre, illetékfizetési és adózási szabályokra hívják  fel  a figyelmet.

Előleg vagy foglaló

Fiam lakásának eladásánál előleget vagy foglalót célszerű-e kérnie, valamint milyen következménnyel jár , ha a lakást 1998-ban vette és jövő évben szeretné értékesíteni?

A foglaló illetve előleg kérdésében nem tudok állást foglalni, ugyanis az eladó, illetve a vevő szándékától függően lehet csak eldönteni, hogy az adott esetben melyik tekinthető előnyösnek. A foglaló a szerződés biztosítékának tekintendő, amelyet a szerződés megkötésekor kell kikötni, lehetőleg írásban. Ha a szerződést teljesítik, a foglalót a szolgáltatás ellenértékébe be kell számítani, ha a szerződés olyan okból szűnik meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár. A teljesítés meghiúsulásáért felelős személy az adott foglalót elveszti, a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni.

Az előleg nem tekinthető szerződéses biztosítéknak, így az a teljesítés meghiúsulásakor (mindegy, hogy kinek a hibájából történt) visszajár (de nem duplán!).

Ha a fia szeretné biztosítani, hogy a vevő megvásárolja az ingatlanát, célszerű foglalót kikötnie, ellenkező esetbe az előleggel járna jobban.

Az ingatlanátruházás adójogi jogkövetkezményekről itt olvashat részletesen:

Elállás az ingatlan adásvételi szerződéstől

A segítségét szeretném kérni egy problémás lakás adásvétellel kapcsolatban. Az eladó átvett a vevőtől a szerződéskötéskor 1,4 millió Ft foglalót, és további 3 millió forintot, amelyről nem készült bizonylat. A vevő ezt követően még tartozik 2 millió Ft-al, azonban úgy döntött, hogy nem fizeti azt meg, hanem eláll a vételtől. Ehhez azonban nyilatkozatot csak akkor hajlandó tenni, ha visszakapja a 3 millió Ft-ot. Az eladó ezt az összeget visszafizetni nem tudja, mert azt a következő lakásvásárlásához már befizette. Ezt a lemondott adásvételt szeretné megszűntetni, de a lakást nem tudja új vevőnek értékesíteni, mert az a vevő, aki elállt a vételtől a tulajdoni lap széljegyzetére már felvetette magát.

Az Ön által vázolt eset sajnos gyakran előfordul, amikor is adózási vagy egyéb megfontolásokból a felek az adásvételi szerződésbe a valós összegnél alacsonyabb vételárat írnak és a szerződés szerinti és a tényleges vételár közötti különbözetről sem készül semmilyen okirat. Probléma ebből akkor származik, ha a szerződés szerinti teljesítés akadályba ütközik, például a vevő eláll a szerződéstől.

Abban az esetben, ha a vevő áll el a szerződéstől ő az 1,4 millió forint foglalót elveszti, azonban az ezen felül fizetett előleg valóban visszajár neki. Javasolom, hogy az elállásról, illetve az ennek következtében beállt helyzet rendezéséről készítsenek okiratot. Ha a vevő elfogadja, az eladó írásban vállaljon kötelezettséget arra, hogy az ingatlan értékesítésekor a kapott vételárból visszafizeti a vevő által teljesített előleget. Ehhez azonban szükséges, hogy a vevő hozzájáruljon a széljegy törléséhez. Amennyiben nem tudnak ebben a kérdésben egyezségre jutni, úgy kizárólag peres úton lehet megoldani a problémát. Ilyenkor kérhetik

a törléshez való hozzájárulás bírói pótlását, de az előleget, ha bizonyíthatóan átvették (ugyanis erről okirat nincs) vissza kell fizetniük.

Haszonélvezettel terhelt ingatlan eladása

Tulajdonos lévén eladhatom-e az ingatlant a haszonélvező beleegyezése nélkül?

Annak ellenére, hogy ön a tulajdonos, a haszonélvező beleegyezése nélkül nem adhatja el az ingatlant, ugyanis ameddig a haszonélvező él, ő jogosult használni az ingatlant, értékesíteni ugyan nem tudja, de a tulajdonos csak akkor adhatja el a lakást, ha a haszonélvező akár ellenérték fejében, akár ingyenesen lemond a haszonélvezeti jogáról. Természetesen ezt az adásvételi szerződésbe bele kell foglalni, ugyanis a haszonélvezeti jog be van jegyezve az ingatlannyilvántartásba, tehát annak törlését is kérni kell onnan. Törölni pedig kizárólag a haszonélvező írásbeli hozzájárulásával lehet.

Bérleti jog vásárlása

Egy ingatlan iroda hirdetései között találtam bérleti jog eladásokat. Lényegesen olcsóbbak ezek az ingatlanok, csak nem tudom pontosan mi az a bérleti jog.

A bérleti jog megvásárlásával nem szerez tulajdonjogot a vevő, általában határozott (hosszabb) időre lehet bérlője az ingatlannak. Ezidő alatt további bérletbe is adhatja. A bérleti jog megszerzéséért fizetett egyösszegű kiadás mellett általában havi bérleti díjat is kell fizetnie. Előfordul az is, hogy a bérleti jog jogosultja a későbbiekben kedvező feltételekkel megvásárolhatja az ingatlant.

Lakásvásárlás városrendezési területen

Egy nekem szimpatikus lakást szeretnek vásárolni. Sajnos megtudtam, hogy városrendezési területen fekszik. Ez egy földszintes ház 3 lakással. A lakások magántulajdonban vannak, a telek viszont állítólag az önkormányzaté. Az önkormányzat építési osztályán azt mondták, hogy a városrendezési terület annyit jelent, hogy ha egy építési vállalkozónak megtetszik a terület, akkor megvásárolhatja a lakóktól a lakásokat (amit aztán lebontanak). Pillanatnyilag nincs ilyen érdeklődő, de az utca egy részén már épültek új társasházak, tehát elvileg bármikor megtörténhet ez. A lakás árát részben hitelből tudnám fedezni. Ezért ha egy ilyen vállalkozó meg szeretné venni a lakást, akkor nekem jóval többet kellene kérnem a lakásért, mint amennyit ér, mert különben a hitelnek pont azt az előnyét veszítem el, hogy hosszú távon kis összegben kell törlesztenem. Kényszeríthet-e valamilyen módon a vállalkozó, hogy nekem nem megfelelő áron adjam el neki a lakást?

Álláspontom szerint a vállalkozó nem kényszerítheti arra, hogy irreális áron adja el neki a lakást, arra azonban ügyelnie kell, hogy amennyiben minden körülményt figyelembe véve a szerződésben feltűnően értékaránytalan árat szeretne kikötni, akkor az bíróság előtt megtámadható és a bíróság kötelezheti arra, hogy értékének megfelelő árat kössenek ki a szerződésben.

Nem hinném, hogy bármilyen előnyt elveszítene azzal, hogy eladja a hitelből vett lakását. A hitelező felé egyösszegben visszafizeti a tartozást (amennyiben ezzel bármilyen pluszköltséggel jár, természetesen beépítheti az árba), majd amikor újabb lakást vásárol, újra vehet majd fel hitelt. Azt a kockázatot, hogy időközben esetleg változnak a hitellehetőségek, nem fogja öntől átvállalni a vállalkozó, tekintettel arra, hogy abban a tudatban vásárolja meg a lakást, hogy az városrendezési területen fekszik.

Címlapsztori»

Forrás: AFP/Getty Images/Joe Raedle Rendkívüli állapot Floridában, mérgező algaszörnnyel küzdenek Az USA Florida államában rendkívüli állapotot hirdettek, mert a félsziget legnagyobb, édesvizű tavában eddig soha nem látott mértéket öltött a toxikus algaszennyeződés, ...
    Forrás: Getty Images/iStockphoto/MandicJovan/Mandicjovan Rajtakapták ezt a társkereső oldalt? A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított az online társkereső szolgáltatást nyújtó be2 S.a.r.l. (be2) ellen a fogyasztókkal szembeni ...
    Forrás: Thinkstock Ennyi pénzt rettegünk el péntek 13-án Egyesek számára semmilyen jelentőséggel nem bírnak a péntek 13-ak, míg mások számára igen komoly próbatételt is jelenthet félelmekkel végigélni a napot. Az elmúlt ...

Legolvasottabb cikkek

Ingatlan apróhirdetés

betöltés...
hirdetés

Hirdetés

60
50
40

PARTNEREK AJÁNLATA

Olvasnivaló

Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Nem keresik tovább Erőss Zsoltot és Kiss Pétert Eltűnt a Himaláján két magyar, miután megmászták a Kancsendzöngát.
Tíz percig tartott a per Elhalasztották Oscar Pistorius perét, miután a vád még nyomozni akar a gyilkosság ügyében.

További adatok » Időjárás »