[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] üzleti negyed> ingatlan

Üzletrész Gazdaság Plusz energia hitel devizapiac Itthon
HorvátországTörökországSpanyolországtengerpartingatlanpiacVilággazdaság

Egyre népszerűbbek a tengerparti ingatlanok

2003. 08. 01., 9:46|Utolsó módosítás:2003. 08. 01., 11:36|

Igen gyorsan, átlagosan 4-6 év alatt, de bizonyos helyeken akár 2-3 év alatt is megtérülhet egy frekventáltabb helyen lévő tengerparti ingatlan ára. A jó üzletet reményében egyre több magyar vásárol nyaralót Horvátországban, Spanyolországban, és újabban a még nagyon olcsó Törökországban - írja a Világgazdaság.

A hazai ingatlan-befektetők körében már évek óta Horvátország az első számú külföldi célpont, amelynek mértékét jelzi, hogy több ingatlanszakérő szerint is a magyar vásárlások meghaladják a német, osztrák vagy olasz befektetések értékét. A tengerparti ingatlanok iránti növekvő kereslet szorosan összefügg azzal, hogy Horvátország egyre népszerűbb a magyar turisták körében; egy-egy nyári hétvége alatt több tízezren lépik át a határt, így könnyű kiadni az apartmanokat, lerövidül a megtérülési idő. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az árak igen gyorsan emelkednek: az utóbbi három esztendőben, évente 30-50 százalékkal drágultak a turisztikailag frekventáltabb helyen felhúzott ingatlanok. Ha valaki 14-15 millió forintért vásárol lakrészt egy apartmanházban, és öt hónapra sikerül azt kiadnia, akkor 4-5 év alatt megtérül a beruházás, és közben folyamatosan, jelentős mértékben emelkedik az ingatlan értéke.

Egyre több magyar érdeklődik a törökországi lehetőségek iránt is, ugyanis a befektetők szempontjából kedvező, hogy az iraki háború miatt az árak nem szabadultak el: egy 105 négyzetméteres új lakás, 1,5 kilométerre a tengertől mindössze 6,6 millióba kerül. Ugyancsak a hazai ingatlanárak töredékéért kínálják azt a 100 négyzetméteres, tengerre néző, úszómedencés, társasházi lakást, ami 11,2 millió forintba kerül. Törökország egyetlen hátránya, hogy külföldiek nem kapnak hitelt, ám az árak annyira alacsonyak, hogy aki most befekteti be a pénzét, a várható áremelkedés miatt néhány év múlva óriási profitot könyvelhet el. Az ingatlanokat ugyanolyan könnyen el lehet adni, mint a hasonló távolságra lévő Spanyolországban, ráadásul fele annyiba kerül minden.

A spanyol ingatlanpiac ezzel együtt továbbra is népszerű és biztonságos befektetési terület, ráadásul nagyon könnyű hitelhez jutni: jelenleg a spanyol bankok - a vásárolt ingatlan fedezete mellett - 15 éves futamidőre, 4,5 százalék éves kamatra adnak hitelt. Az ingatlanok értéknövekedése átlagosan 20 százalék, de a népszerű, tengerparti városokban akár 30-35 százalékkal is emelkedhetnek az árak évente.

[origo]

Címlapsztori»

Forrás: Ács Bori Íme 12 élelmiszer, amivel túlélhető a világvége A tudatos vásárlásnál nem csak arra érdemes figyelni, hogy minek mennyi az ára, hanem mennyi ideig tartható el. Szerencsére sok olyan étel van, amit akár évekig is lehet ...
    Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura / Altopress Peking világvalutává teszi a jüant Idén nagyon belehúzott a kínai fizetőeszköz, ezzel le is dolgozta tavalyi esését, így a kínai hatóságok megszüntettek néhány intézkedést, amelyet korábban a jüan esése ...

Legolvasottabb cikkek

Ingatlan apróhirdetés

betöltés...
hirdetés

Hirdetés

60
50
40

PARTNEREK AJÁNLATA

Olvasnivaló

Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Nem keresik tovább Erőss Zsoltot és Kiss Pétert Eltűnt a Himaláján két magyar, miután megmászták a Kancsendzöngát.
Tíz percig tartott a per Elhalasztották Oscar Pistorius perét, miután a vád még nyomozni akar a gyilkosság ügyében.

További adatok » Időjárás »