[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] üzleti negyed> ingatlan

Üzletrész Gazdaság Plusz energia hitel devizapiac Itthon
Magyarországadózásbiztosításingatlanpiaclakástámogatásilletékkedvezmény

Jogi tanácsok: ingatlanszerzés, illetékfizetés, adózás

2003. 08. 04., 11:20|Utolsó módosítás:2003. 08. 05., 11:50|

Sorozatunk harmadik részében az ingatlanszerzéssel kapcsolatos, sokakat érintő problémákkal foglalkozunk. Olvassa el a szerződéskötés alakiságait, az megszerzett ingatlan utáni illetékfizetést, illetékkedvezményeket, az állami lakástámogatásokat, az elbirtoklást és a közös tulajdont érintő kérdésekre adott válaszokat!  

Cselekvőképtelen szerződéskötése

Közös tulajdonban lévő ingatlan esetén a tulajdonostárs kórházban lévő idős személy, aki nem tud már gondolkodni. Úgy tudom, hogy egy meghatalmazást kell íratnom vele, mivel ő már nem tudja az adásvételi szerződést aláírni. Hol kell az ehhez szükséges nyomtatványt beszerezni?

Az ingatlan értékesítése, ha a másik tulajdonos a neve aláírására nem képes, illetve "nem tud gondolkodni", nem olyan egyszerű feladat. Ha a másik tulajdonos elmebeli állapota folytán belátási képességének hiányában cselekvőképtelennek minősül, az általa tett jognyilatkozatok érvénytelenek. Az ilyen személyt gondnokság alá kell helyezni, és a szerződést ezt követően a gondnok jogosult - gyámhatósági jóváhagyással - megkötni.

Foglaló átvétele képviselő útján

Öt évvel ezelőtt a férjemmel közösen, aki külföldi állampolgár, építettünk egy házat, amit most szeretnénk eladni. A ház csak az én nevemen van, tehát én vagyok az egyedüli tulajdonos. Lenne rá egy vevő, de én csak néhány hónap múlva tudnék Magyarországra menni. A férjem ellenben ott tartózkodik, de sajnos nem ért jól magyarul. Meg tudja mutatni a házat. Kérhetik -e tőle, hogy a foglalóról a papírt ő írja alá helyettem?

Mivel a családi ház az Ön nevén van, a férje jogszerűen foglalót ezzel kapcsolatban nem vehet át. Ő ugyanis nem jogosult a házat eladni. Ráadasul nem ért magyarul sem, tehát azt sem tudja, mit ír alá. A javaslatom az lenne, hogy készíttessen a magyar konzulátuson egy magyar képviselőnek (családtag vagy ismerős nevére szóló) meghatalmazást a foglaló átvételére, valamint egy ügyvédi meghatalmazást az Ön ezzel kapcsolatos képviseletére. Ez gyorspostával hamar eljuttatható Magyarországra. Ebben az esetben a meghatalmazott ügyvéd elkészíthetné a szükséges papírokat, amelyeket a képviselője jogszerűen aláírhatna Ön helyett.

Vevők feltüntetése széljegyzetben 

A saját tulajdonú lakásom adásvételi szerződésével kapcsolatban lenne egy kérdésem. A vevők közölték, hogy a kölcsönfelvétel elindításához szerepelniük kell a tulajdoni lapon "széljegyzetben". Ennek megfelelően a szerződésnek tartalmaznia kell az alábbi nyilatkozatot:

"Eladó tulajdonjogának fenntartásával értékesíti az ingatlant, amely ténynek ingatlan-nyilvántartásban való feljegyzéséhez jelen okirat aláírásával hozzájárul." Szeretnék tanácsot kérni arról, hogy a fenti nyilatkozat veszélyezteti-e a tulajdonjogomat.

A tulajdonjog fenntartás azt jelenti, hogy Ön a vételár teljes kiegyenlítéséig nem engedi a vevő tulajdonjogát bejegyeztetni. Amennyiben a vételár kiegyenlítése megtörténik, úgy külön okiratban kell a tulajdonjog-bejegyzéshez az eladónak hozzájárulnia. Lehetőség van azonban arra, hogy a tulajdonjog fenntartásával történt eladás tényét (figyelem, nem tulajdonjogot!!!) az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezzék. Ez azt jelenti, hogy az ingatlan tulajdoni lapjának III. részére bejegyzik, hogy Ön az érintett ingatlant eladta, de a tulajdonjogát a vételár hiánytalan megfizetésééig fenntartotta (azaz a vevő tulajdonjoga még nem jegyezhető be.) Ez a bejegyzés harmadik személyek, így a bank részére is közhitelesen tanúsítja az eladás megtörténtét. Banki hitelfelvétel esetén a széljegy megkövetelése egyébként általános gyakorlat.

Részletvétel, a tulajdonjog fenntartása

Az előleg/foglaló, illetve a teljes vételár kifizetésére milyen gyakorlati megoldások léteznek, tehát mint eladó nem szívesen írom alá addig a szerződést, amíg az összeg nincs a bankszámlámon. A vevő azonban érthető okokból addig nem akar fizetni, amíg a szerződést nem írtuk alá.

Részletekben történő teljesítés esetén - ha a vételárat nem egy összegben fizetik meg - a szerződést az első vételárrészlet kifizetésekor kell megkötni. Ilyenkor azonban az eladó biztosítékként általában tulajdonjog-fenntartással él. Ez azt jelenti, hogy addig nem járul hozzá a vevő tulajdonszerzésének ingatlan-nyilvántartási bejegyzéséhez, amíg a vételár teljes kiegyenlítése nem történik meg. Így tehát továbbra is az eladó marad a tulajdonos, egészen addig, amíg a teljes vételárat hiánytalanul nem kapja meg. A teljes vételár kiegyenlítésekor az eladónak külön - ugyancsak ügyvéd által ellenjegyzett - nyilatkozatban kell a tulajdonjog bejegyzéséhez hozzájárulnia.

Van-e elővásárlási joga a szomszédnak? 

Építési telek vásárlása esetén a szomszédoknak van-e elővásárlási joguk, kell-e valamilyen nyilatkozatot íratni velük arról, hogy lemondanak erről a jogukról? Van-e még valamilyen "buktató", amire ilyen esetben feltétlenül ügyelni kell?

Építési telek vásárlása esetén a szomszédokat a törvény erejénél fogva elővásárlási jog nem illeti meg. Ezt csak szerződésben lehet kikötni, de ilyenkor az elővásárlási jogot az ingatlan-nyilvántartásba is be kell jegyeztetni. Ha tehát a tulajdoni lapon ilyen bejegyzés nincs, akkor elővásárlásra jogosult személy sincs. A szerződés megkötéséhez mindenképpen ügyvédre lesz szüksége, mivel a tulajdonjog bejegyzéséhez ügyvéd által ellenjegyzett okiratra van szükség. Az ügyvéd a konkrét körülmények ismeretében a kellő tájékoztatást nyújt a szerződést illetően.

Kinek kell az APEH-adatlapot beszereznie?

APEH-adatlapot minden esetben az eladó köteles kitölteni és aláírva átadni a vevőnek. Kérdésem, ezt az adatlapot minden esetben a vevő ügyvédje hozza magával, vagy az eladónak kell ezt beszereznie? Az adatlapot a szerződéskötéskor kell átadni, vagy amikor a lakás tényleges birtokbaadása történik? Én mint leendő vevő, mikor nyújtom be a földhivatalhoz az adásvételi szerződést és az APEH-adatlapokat? Szerződéskötéskor, vagy amikor az átadás megtörtént?

A 03400 APEH-adatlap minden APEH-ügyfélszolgálaton beszerezhető. Mivel a szerződéshez kötelező az ügyvédi közreműködés, ezt az okiratot is általában az ügyvédek szokták beszerezni ,és segítséget nyújtanak a kitöltésben is. A földhivatali benyújtás a vevő kötelezettsége, de az ügyvédek többnyire ezt is átvállalják. A szerződést a megkötésétől számított 30 napon belül kell a földhivatalhoz benyújtani, akkor is, ha a birtokbaadás később történik. A vételár részletekben történő teljesítése esetén az eladó a tulajdonjogát általában fenntartja, de a szerződést a fenti határidőben, ebben az esetben is be kell nyújtani a tulajdonjog- fenntartás bejegyzése végett.

Előszerződés alapján fizetett foglaló

A végleges szerződés megkötésekor az előszerződés alapján fizetett foglaló minősége nem változik-e meg? Nem szűnik-e meg a foglaló minősítése és alakul át részfizetéssé?

Az előszerződés alapján fizetett foglaló jogi minősítésén nem változtat az a tény, hogy a végleges adásvételi szerződést is megkötötték. A szerződés teljesítése esetén a foglaló a vételárba természetesen beszámítandó, ettől függetlenül annak biztosíték szerepe továbbra is megmarad.

Földhivatali ügyintézés

Szeretnék egy telket vásárolni és azt szeretném megtudni, hogy, ha minden papír rendben van, a széljegyzést követő 30 napos ügyintézési határidő leteltéig, illetve a bejegyzés után szükség van-e még a személyes megjelenésre az illetékes földhivatalnál.

Személyes megjelenésére egyáltalán nincs szükség, az iratbeadást az ügyvédje is elintézheti. Amennyiben tulajdonjogát bejegyezték, nem kell többször a földhivatalba mennie, kivéve, ha az ingatlanról hiteles tulajdonilap-másolatot szeretne kérni. Ezt bárki elintézheti Ön helyett, ugyanis az ingatlan-nyilvántartás nyilvános.

Címlapsztori»

Forrás: Dessewffy és Dávid, Stadler, Bellák Ügyvédi Társulás Dessewffy és Dávid: május 25-től kell alkalmazni a GDPR-t 2018. május 25-től kell alkalmazni az Európai Parlament által 2016 tavaszán kihirdetett Általános Adatvédelmi Rendeletet (General Data Protection Regulation - GDPR). A ...
    Forrás: AFP/Justin Tallis Ez a világ 15 legerősebb bankja A S&P Global Intelligence minden évben közzéteszi a világ legnagyobb, legtőkeerősebb bankjainak listáját, amiből ismét kiderül, hogy a kínai pénzintézetek 2017-ben ...
    Forrás: Origo Jön az új 50 forintos A Magyar Nemzeti Bank 2018. május 25-én új 50 forintos forgalmi érme-emlékváltozatot bocsát ki a Családok éve tiszteletére. Az új 50 forintosok között lesz 10 ezer ...
    Forrás: AFP/Karen Bleier Meglepő volt a Flip berobbanása a piacra A vezetékes távközlési piac telített. Ahová csak lehetett, már eljutottak a távközlési cégek, talán még a Futrinka utcába is, így teljesen nyilvánvaló, hogy a vezetékes ...
    Fotó: Szabó Gábor - Origo Rászálltak a K&H bank ügyfeleire Az Origo úgy értesült, valószínűsíthetően rosszindulatú adathalászok célkeresztjébe kerültek a K&H bank ügyfelei, amit a bank felhívása megerősít.

Legolvasottabb cikkek

Ingatlan apróhirdetés

betöltés...
hirdetés

Hirdetés

60
50
40

PARTNEREK AJÁNLATA

Olvasnivaló

Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Nem keresik tovább Erőss Zsoltot és Kiss Pétert Eltűnt a Himaláján két magyar, miután megmászták a Kancsendzöngát.
Tíz percig tartott a per Elhalasztották Oscar Pistorius perét, miután a vád még nyomozni akar a gyilkosság ügyében.

További adatok » Időjárás »