Budapest elszívja a prémium irodák bérlőit

Vágólapra másolva!
Miközben az irodapiaci igények mentén halad az Szigony utcai A kategóriás irodaház építése, az ingatlanközvetítők jó eséllyel keresnek irodabérlőket Ferencvárosban és Kelenföldön is. Székesfehérvárott ugyanakkor gyenge az érdeklődés.
Vágólapra másolva!

Székesfehérváron túlkínálat jellemzi a B kategóriás vagy annál alacsonyabb szintű bérirodák piacát - mondta az [origo] érdeklődésére a Triarco Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezetője. Bender Gábor rámutatott, hogy A kategóriás irodaház, illetve irodaterület kevés van a városban, de a meglévőből sincs bérlője 4-5000 négyzetméternyinek. Vélhetően ez magyarázza, hogy a városban jelenleg nem készítenek elő újabb bériroda-beruházást.

Az ügyvezető szerint a felsőkategóriás bérterületek kereslete igen alacsony, aminek legfőbb oka Budapest közelsége. A megyeszékhely nem tud olyan előnyt nyújtani a fővárossal szemben, amely miatt megérné a cégeknek 50 kilométerrel arrébb költözni. Helyi sajátosság továbbá, hogy az ország második legiparosodottabb városába betelepülő külföldi befektetők főként saját üzemeik területén oldják meg az irodaigényüket.

Az A kategóriás irodaterületek bérleti díjai és üzemeltetési költségei vetekszenek a budapesti Váci úti tengelyben bérelhető magas kategóriás irodaházak tarifáival, miközben szolgáltatásban némileg elmaradnak azoktól - tette hozzá Bender Gábor. Mégis úgy látja, a következő években - a pólusváros szerepkörből adódóan - bizonyára növekedni fog az igény, de változatlanul a B és C kategóriában várható nagyobb kereslet.

Főként a kis- és közepes vállalkozások irodaigényére számít Budapesten a hamarosan megújuló Bánk bán Irodaház. Az újbudai Bartók Béla úti lakótelep szélén álló torony irodaház a felújítás után is megtartja B kategóriás besorolását. Juhász Péter, az irodaházat értékesítő kft. referense arról számolt be, hogy a kívülről szocreál stílusú épület belső tereit fokozatosan alakítják át. A házban maradó bérlőket az átalakítás idejére másik emeleti szintre, illetve ideiglenes bérleményekbe költöztetik, ahonnan néhány hónap múlva visszatérhetnek.

Juhász Péter szerint jellemzően a kis- és közepes vállalkozások, illetve a fővárosban is piacot kereső, fejlődő vagy most induló cégek keresnek náluk kisebb területű bérleményeket. Főként a 30 négyzetméter körüliek keltik fel a figyelmet, amelyből például egy A kategóriás irodaház keveset kínál. Emellett keresettek a középnagyságú területek, így a 200-350 négyzetméteres irodák.

"Mindig nehezebb megtalálnia a helyét egy kicsinek, mint a nagynak, hiszen utóbbiak számára Budapesten számtalan presztízsszempontokat is kielégítő irodaház található. A kisvállalkozások, a feljövő cégek számára kiindulási alap lehet egy kisebb, de jó közlekedési adottságokkal bíró irodaház elfoglalása" - véli Juhász Péter.