Ingatlanadó: Gyurcsány szerint most nincs értelme

Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy évben ingatlanadó-ügyben tapasztalt kommunikációs zűrzavart lezárva, a miniszterelnök a Parlament első őszi ülésnapján egy időre elvetette az új adónem bevezetésének lehetőségét. További bevételnövelésre ugyanis nincs szükség.
Vágólapra másolva!

Nincs értelme, hogy a kormány úgy vezesse be az ingatlanadót, hogy az újabb terhet jelentsen - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában. Az ingatlanadó az adókorszerűsítés egészén belül kell, hogy megtalálja a maga hosszú távú szerepét - közölte a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: ingatlanadót önmagában, az adórendszer egészétől függetlenül napirendre venni "badarság, és ijesztően hat", és szembe megy azzal, amit mondtak - jelesül, hogy a bevételek növelésére, újabb megszorításokra költségvetési szempontból nincs szükség.

Mint elhangzott, jövőre az a cél, hogy az átlagos adóteher szinten maradjon vagy csökkenjen, és az adórendszer igazságosabb, egyszerűbb legyen. A kormányfő mindezzel csupán megerősítette az elmúlt hetekben szocialista körökből burkoltan, majd nyíltan érkező jelzéseket az új adó elhalasztásáról.

Az ötlet először tavaly ősszel vetödött fel komoly formában, azóta az elképzelést megerősítő és cáfoló információk váltakozva szivárogtak ki kormányzati körökből. Az SZDSZ kezdettől azt hangoztatta, hogy a bevezetést csak egy adóreform részeként tartja lehetségesnek.

Ennek ellenére egy ideig úgy tűnt, 2008-tól lesz ingatlanadó, még ha nem kell is rögtön elkezdeni fizetni. A nyár második felére nyilvánvalóvá vált, hogy a kormányzat kicsúszott az időből, így nem lehet szó a jelenleg létező, különféle ingatlanalapú adónemek egységesítéséről sem.