Csak késve fizet az SCD siófoki nagyberuházásán

Vágólapra másolva!
A napokban több alvállalkozó is levonult a Balaton egyik legnagyobb presztízsű ingatlan-fejlesztésének építési területéről, miután hónapok óta várnak a pénzük egy részére. A közeljövőben a tó körül százmilliárdos nagyságrendben új projekteket indító beruházó szerint pusztán technikai jellegű problémáról van szó.
Vágólapra másolva!

Az alvállalkozók állítása szerint több tízmillió forinttal tartozik nekik az egyik legnagyobb magyar ingatlanfejlesztő leányvállalata. Az SCD Ingatlan Central Europe Zrt.-től a több mint négymilliárdos beruházásban épülő siófoki Club 218 apartmanház kivitelezési munkálataiért járó pénz még kifizetetlen részét követelik.

Az eset azért érdekes, mert az SCD 2000. évi alapítása óta az egyik legambiciózusabb hazai ingatlanfejlesztővé nőtte ki magát, vagyis aligha küzdhet likviditási gondokkal. A közelmúltban Tapolcán, Hajdúszoboszlón és Bükfürdőn épített egy-egy négycsillagos termálszállodát, több száz lakással és kereskedelmi egységgel együtt.

Az időközben - az Interfruct megvételével - az élelmiszer-kereskedelembe is belekóstoló vállalatcsoport igazán nagy dobása az volt, hogy 2004-2005-ben, összesen 8,3 milliárd forintért privatizálta a Siotour Zrt.-t, a Balatontourist Zrt.-t és a Zalatour Kft.-t, egyúttal garanciát vállalt 16,5 milliárdnyi fejlesztésre. A három céggel egy sor remek adottságú, többnyire part menti kemping és egyéb értékes ingatlan lett az SCD-é, a tó fontos településein - gyakorlatilag kezébe került a teljes Balaton-part.

A Club 218 több mint 1200 négyzetméternyi kereskedelmi területet és 218 prémium kategóriás lakást magába foglaló, tízszintes ház a siófoki Aranyparton, a strandtól mindössze néhány méterre. A megkérdezett cégvezetők egyike szerint az épület 85 százalékos készültségi állapotban van, egy hónap alatt be lehetne fejezni.

Nem mertek számlát adni

Az alvállalkozók október 8-án vonultak le végleg az építkezésről, mivel a május óta esedékes pénzük minimális hányadát kapták csak meg - tájékoztatta az [origo]-t az egyik érintett vállalkozás neve elhallgatását kérő vezetője, hozzátéve, hogy a háznak az eredeti tervek szerint áprilisra kellett volna elkészülnie.

A villanyszereléssel foglalkozó cég összesen 45 millió forintot vár hiába nyár eleje óta, de csak 11 millióról mert eddig számlát adni, hiszen a jogszabályok értelmében a már kiállított számla után az áfát be kell fizetnie - függetlenül attól, hogy annak ellenértékét megkapta-e.

Szintén néhány tízmillió forint járna még két másik, épületgépészettel foglalkozó, illetve homlokzatépítési munkákat végző cégnek - állítják ezek vezetői, akik ugyancsak nem kívánták a nevüket adni. Az [origo] birtokában lévő jegyzőkönyv szerint még legalább öt vállalkozás lehet hasonló helyzetben.

Az említett, szeptember 11-én "az SCD Ingatlan Zrt. hivatalos helyiségében" aláírt jegyzőkönyv azt rögzítette, hogy "tekintettel a pénzügyi kifizetések esetenkénti több hónapos csúszására", az alvállalkozók a munkákat szeptember 10-ével kényszerűségből, ideiglenesen leállították. Egyben "tájékoztatást kérnek lejárt követeléseik teljesítéséről, valamint információt és garanciát az épület befejezéséhez szükséges összeg fedezetéről".

Eddig csak ígéretet kaptak

Egy héttel később Somfalvi Péter, az SCD Ingatlan vezérigazgatója faxon kérte a munka folytatását, mellékelve az SCD Holding (CE) Zrt. két vezérigazgató-helyettese, Fátrai Gergely és Wrábel Zsolt által szignált, "a társaság leányvállalatát terhelő fizetési kötelezettségekért való helytállást" ígérő dokumentumot.

Ez azonban nem felelt meg a vállalkozóknak. Egyikük - jogi képviselője révén - szeptember 20-án jelezte, hogy továbbra sem látja biztosítottnak díja megtérítését, illetve az addigi részszámlák összegéből levont, tízszázalékos garanciális visszatartás pénzügyi fedezetét. A fent idézett nyilatkozat helyett készfizető kezességet kért, amire azóta sem kapott hivatalos választ.

Másik informátorunk szerint megelégednének egy bankgaranciával, továbbá egy olyan jegyzőkönyvvel, amely rögzíti, hogy a megrendelő a még le nem járt (vagyis nem számlázott) követelések jogosságát is elismeri.

Ütemezési kérdés

"Szó sincs arról, hogy az SCD ne akarna, vagy ne tudna fizetni az alvállalkozóinak. A késedelem oka csupán annyi, hogy a beruházást finanszírozó bankkal technikai jellegű nézeteltérés alakult ki a folyósítás ütemezéséről" - mondta érdeklődésünkre Elkán Péter, a holding kommunikációs igazgatója.

Hozzátette, a bankkal megállapodtak, a tartozásokat pedig legfeljebb három héten belül kiegyenlítik, amiről az érintett alvállalkozókat már korábban tájékoztatták. A projekt egyébként sikeres, hiszen a lakások 90 százalékát értékesítették, és az ingatlan hamarosan használatbavételi engedélyt is kaphat. Elkán Péter végül megjegyezte, efféle helyzet gyakran alakul ki a beruházások során.

Utóbbi információt megerősítette az egyik érintett cégvezető is, kiegészítve azzal a személyes tapasztalattal, hogy a szerződéses összeg 20 százaléka általában "benn is szokott ragadni". Mindenesetre reméli, hogy most nem így lesz, elvégre nagyon nagy cégcsoport része a megrendelő.

Az SCD Holding 2005-ös pénzügyi adatai (ezer forint)

Saját tőke

1 196 402

Nettó árbevétel

118 438

Üzemi eredmény

12 796

Adózás előtti eredmény

10 068

Mérleg szerint eredmény

9340


Forrás: www.opten.hu

A társaságnak valóban grandiózus tervei vannak a Balaton környékén: 2014-ig 21 helységben, 28 idegenforgalmi, illetve lakóprojektbe több mint 100 milliárd forintot készül befektetni. E nagyszabású fejlesztéssorozat egyik zászlóshajója a Club 218.

Mindez azért is lehetséges, mert az Országgyűlés nemrég lazított a Balaton környéki kempingek beépíthetőségi mértékét korlátozó jogszabályon. Az érintett települések javarészt nagy reményeket fűznek a fejlesztésekhez; az egyébként évek óta stagnáló helyi ingatlanpiacokon, például, már idén nyáron érezhető volt némi mozgás.

Tulajdonosi struktúra

Forrás: [origo]

Forrás: www.scdgroup.hu