Ingatlanfejlesztők leszegett fejjel, előre

Vágólapra másolva!
Hónapok óta stagnálás közeli állapotban van az egységes ingatlanadó által is - igaz, egyre kevésbé - fenyegetett magyar ingatlanpiac, de az igazán tőkeerős fejlesztőket ez jól láthatóan cseppet sem zavarja. A mostanában indult megaberuházásokhoz hasonló, komplett városnegyedek felbukkanása az elkövetkező években is valószínű.
Vágólapra másolva!

A jelek szerint a nagy ingatlanfejlesztők töretlenül hisznek a magyar lakáspiacban, jóllehet a teljes piac szereplőinek várakozásait rendszeresen szondázó kutatóintézetek (a GKI, illetve az Ecostat) már régóta negatív hangulatról számolnak be.

A borúlátásra látszólag lenne is ok, hiszen az elmúlt hónapok kedvezőtlen fejleményei - így a lakosság fizetőképességének gyengülését jelző kevesebb felvett hitel, vagy az építőipar visszaesése - alátámasztották az ágazat lassulását, legjobb esetben stagnálását hangsúlyozó véleményeket.

Ennek ellenére a közelmúltban több, magyar mércével mérve gigantikus projekt megindulását jelentettek be külföldi hátterű beruházók. A két legjelentősebb a főváros XIII. kerületének Duna-parti részén, egymástól nem messze épül majd fel. A 360° Budapest és a Danubio Park nevű komplexumban egyaránt 2000 lakást alakítanak ki, továbbá sokféle szolgáltatást terveznek - ily módon nem egyszerűen lakónegyedek, hanem új városközpont(ok) születése várható.

A kétezres lakásszám Budapesten sem mindennapi. Az elmúlt években egyetlen hasonló léptékű projekt indult el a fővárosban, jelesül a már harmadik üteménél tartó Marina Part, mely éppen az említett két konkurens között terül el. A fejlesztő Autóker a napokban adta át a 850. lakást, 2010-ig pedig hozzávetőleg további 650 elkészülte várható.

Természetesen az új fejlesztések mögött álló cégek nem vágták még ekkora fába a fejszéjüket Magyarországon. Az izraeli tulajdonú Home Center Zrt. eddigi hazai beruházásai (a VII., a XI., illetve a XVIII. kerületben) együttvéve sem közelítik meg a 360° Budapest volumenét. A spanyol ingatlanóriás, a Martinsa-Fadesa pedig csak nemrég jelent meg, első nagy dobása lesz a Danubio Park, amihez a telket az Autókertől vásárolta tavaly.

Kétezer lakást egy év alatt!

Az [origo] érdeklődésére a Fadesa Hungáriánál úgy fogalmaztak, hogy a jelenlegi kedvezőtlen körülmények ellenére sem látják különösebben kockázatosnak a Danubio Park fejlesztését. Mint a cégcsoport minden projektjét, úgy ezt is alapos piacelemzés előzte meg, ráadásul a 2000 lakást nem egyszerre akarják piacra dobni, hanem négy év alatt - szólt az indoklás.

A 25 éves tapasztalattal bíró Fadesa szerint a jó helyen lévő, jó minőségű otthonok mindig eladhatóak lesznek, különösen akkor, ha az áruk megfizethető. A Danubio Parkban pedig pontosan ilyen lakások felépítése a cél - tette hozzá Jose Luis Moreno cégvezető.

Ha a nagyszabású beruházásokra specializálódott Fadesán múlik, a jövőben alighanem idehaza is megszaporodnak a hatalmas épületegyüttesek. Egy éve, a Lakásvásáron tartott konferencián a magyar leányvállalat akkori vezetője, José María Olmos felhívta rá a figyelmet, hogy míg a tízmilliós Magyarországon évente néhány tízezer lakás épül, addig a csak négyszer népesebb Spanyolországban 800 ezer. Egyúttal saját cége számára évi 2000 lakás megépítését tűzte ki célul.