Visszaesett az építőipari termelés

Vágólapra másolva!
Szinte minden mutató alapján gyengébben teljesített az idén az építőipar, mint tavaly. A jelenlegi szerződésállomány egyenesen 40 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.
Vágólapra másolva!

Az építőipari termelés 2007 első nyolc hónapjában 7,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

Az építőipari termelés augusztusban kiigazítatlan adatok alapján 15,3 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 14,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A termelés az előző havitól szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 0,8 százalékkal maradt el.

A KSH korábbi közlése szerint tavaly augusztusban az építőipari termelés kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel korrigálva is 3,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Akkor az év első nyolc hónapjában az építőipari termelés 1,6 százalékkal csökkent. Augusztusban a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 2,7 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál.

Az építőipari termelés volumene az idei év első nyolc hónapjában 1211,7 milliárd forintot tett ki, míg augusztusban 174,5 milliárd forint volt. A szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése augusztusban 21,2 százalékkal esett vissza 2006 augusztusához képest, január-augusztusban összességében 11,4 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

Az épületgépészeti szerelés augusztusi termelése 7,2 százalékkal csökkent, a befejező építésé 2,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az épületek építésének volumene kiigazítatlan adatok alapján 5,6 százalékkal, az egyéb építményeké egynegyedével volt alacsonyabb, mint 2006. augusztusban.

Évkezdettől az épületek építése kismértékben, 3,2 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 12,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az épületek építése az előző havival azonos szinten maradt, az egyéb építményeké 3,6 százalékkal csökkent júliushoz viszonyítva.

Az építőipar augusztus végi szerződésállománya 40 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések állománya 13,6 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére kötötteké 54,4 százalékkal esett vissza.

Az építőipari vállalkozások augusztusban az egy évvel korábbinál 15,1 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene 12,7 százalékkal, az egyéb építmények építésére kötötteké egyötödével csökkent.

Az év első nyolc hónapjában kötött szerződések 20,8 százalékkal maradtak el a 2006. január-augusztusitól. A múlt év augusztusához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai a korábbinál kisebb mértékben, 5 százalékkal nőttek, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 5,1 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havihoz képest 0,2 százalékkal csökkentek.