Beépül a Baross téri foghíjtelek

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Ötmilliárd forint költséggel, bruttó 14 200 négyzetméter bérbe adható területtel irodaházat épít a spanyol Gestesa csoport magyarországi cége a Baross téri 3400 négyzetméteres foghíjtelken - mondta Gyöngyösi Zoltán cégvezető pénteken sajtótájékoztatón.

A telken állt ház még a második világháborúban sérült meg annyira, hogy le kellett bontani. A beépítést hátráltatta, hogy metrószellőző és egyéb alépítmény is van a telken, viszont előnye, hogy a Baross teret összeköti a Mosonyi utcával. Minderről a tervező Skardelli György beszélt a tájékoztatón.

Az épület nyitott lesz a tér felé, és passzázs köti össze a Baross teret a Mosonyi utcával. Ennek mentén üzletek, éttermek lesznek majd. A háromszintes mélygarázsban 281 autónak jut hely, a felépítmény hét szintjén a nettó irodaterület 11 360 négyzetméter, míg a kereskedelmi létesítmények területe 1127 négyzetméter lesz.

A 30 millió eurós (7,5 milliárd forint) beruházási költség 25 százaléka saját tőke, a többi bankhitel. Az irodák bérleti díja 14 euró lesz havonta és négyzetméterenként. Az épület engedélyezési eljárása most folyik, az építési idő 18-20 hónap lesz, így az épület várhatóan a tér rendezésének befejezésére készül el.

A Gestesa csoport 1995-ben alakult Guadalajarában, nemcsak fejlesztő, hanem beruházó is. A múlt évi árbevétele 151,5 millió euró volt. Magyarországon 2006 májusa óta van jelen.