Mennyibe kerül egy négyzetméter készház?

Vágólapra másolva!
Sokan kérdezik: mennyi egy egyszerű, átlagos alapterületű családi ház négyzetméterára kulcsrakészen, illetve szerkezetkészen? Nos, annyi bizonyos, hogy a helyben szerelt könnyűszerkezetes házak általában olcsóbbak, a Nyugat-Európában elterjedt, gyárban előre gyártott készházak drágábbak, de ezenfelül sok mindentől függ még a tarifa.
Vágólapra másolva!

Sok függ mindenekelőtt a tetőkialakítástól, a tetőfedéstől, sőt az olyan szempontoktól is, mint a ház alakja. Egy 90 négyzetméteres, L alakú ház, például, hasonló árú, mint egy kocka, vagy téglalap alakú, 100-105 négyzetméteres. Az árat befolyásolja a falszerkezet is - OSB, gipszkarton, gipszrostlap - és a szigetelés. Nem mindegy, milyen minőségű anyagból van, ahogy az sem, milyen vastag a fal, és milyen a hőátbocsátási tényezője.

Silányabb anyagból tehát ugyan akár 20-30 ezer forintos megtakarítással, 120-130 ezerből is ki lehet hozni egy négyzetmétert, de a házat egy életre építi az ember - nem érdemes meggondolatlan kompromisszumokat kötni, mert évek múltán többe kerülhet, mint amennyit spóroltunk rajta. Nem szólva arról, hogy a minőségi anyagokból épített ingatlant könnyebben el lehet adni.

A kulcsrakész ház négyzetméterárát szintén befolyásolhatja, hogy milyen igénnyel végezték az utolsó simításokat. Hogy mást ne mondjunk: milyen anyagokkal burkoltak? Az árversenyben sokszor alálőnek a reális árnak, aminek az az eredménye, hogy az ügyfél később több százezer forintot kényszerül burkolatokra költeni.

Mindent összevetve: kulcsrakész házat, minőségi (nem luxus!) anyagokkal építve 160 ezer forinttól érdemes keresni. Még pontosabban, 170-200 ezer forintos fajlagos árért tényleg minőségi kulcsrakész készházat kap az ember. Fontos azonban tudni, hogy egy 70-80 négyzetméteres ház fajlagosan többe kerül, mint egy 140-200 négyzetméteres. Egy kétszintes ház négyzetméterára pedig 20-30 ezer forinttal is magasabb lehet, mint egy földszintesé.

Ami a szerkezetkész állapotot illeti: az egyes cégek eltérően értelmezik a fogalmat, ezért nem (csak) az adott négyzetméterár alapján érdemes dönteni. Az egyik 70-80 ezer, a másik 110-120 ezer forinttól hirdet szerkezetkész házat, de meg kell nézni, melyik, mit ad ezért: az összegben benne vannak-e a külső nyílászárók, a válaszfalak, az elektromos áram védőcsövezése, a vakolás.

Forrás: [origo]