[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] üzleti negyed> ingatlan

Üzletrész Gazdaság Plusz energia hitel devizapiac Itthon
Nyugat-Európatarifagyárkészház

Mennyibe kerül egy négyzetméter készház?

2007.11.06., 13:36|Utolsó módosítás:2007. 11. 07., 16:32|

Sokan kérdezik: mennyi egy egyszerű, átlagos alapterületű családi ház négyzetméterára kulcsrakészen, illetve szerkezetkészen? Nos, annyi bizonyos, hogy a helyben szerelt könnyűszerkezetes házak általában olcsóbbak, a Nyugat-Európában elterjedt, gyárban előre gyártott készházak drágábbak, de ezenfelül sok mindentől függ még a tarifa.

Forrás: [origo]

Ajánlat

JÁTSSZ ONLINE!

Sok függ mindenekelőtt a tetőkialakítástól, a tetőfedéstől, sőt az olyan szempontoktól is, mint a ház alakja. Egy 90 négyzetméteres, L alakú ház, például, hasonló árú, mint egy kocka, vagy téglalap alakú, 100-105 négyzetméteres. Az árat befolyásolja a falszerkezet is - OSB, gipszkarton, gipszrostlap - és a szigetelés. Nem mindegy, milyen minőségű anyagból van, ahogy az sem, milyen vastag a fal, és milyen a hőátbocsátási tényezője.

Silányabb anyagból tehát ugyan akár 20-30 ezer forintos megtakarítással, 120-130 ezerből is ki lehet hozni egy négyzetmétert, de a házat egy életre építi az ember - nem érdemes meggondolatlan kompromisszumokat kötni, mert évek múltán többe kerülhet, mint amennyit spóroltunk rajta. Nem szólva arról, hogy a minőségi anyagokból épített ingatlant könnyebben el lehet adni.

A kulcsrakész ház négyzetméterárát szintén befolyásolhatja, hogy milyen igénnyel végezték az utolsó simításokat. Hogy mást ne mondjunk: milyen anyagokkal burkoltak? Az árversenyben sokszor alálőnek a reális árnak, aminek az az eredménye, hogy az ügyfél később több százezer forintot kényszerül burkolatokra költeni.

Mindent összevetve: kulcsrakész házat, minőségi (nem luxus!) anyagokkal építve 160 ezer forinttól érdemes keresni. Még pontosabban, 170-200 ezer forintos fajlagos árért tényleg minőségi kulcsrakész készházat kap az ember. Fontos azonban tudni, hogy egy 70-80 négyzetméteres ház fajlagosan többe kerül, mint egy 140-200 négyzetméteres. Egy kétszintes ház négyzetméterára pedig 20-30 ezer forinttal is magasabb lehet, mint egy földszintesé.

Ami a szerkezetkész állapotot illeti: az egyes cégek eltérően értelmezik a fogalmat, ezért nem (csak) az adott négyzetméterár alapján érdemes dönteni. Az egyik 70-80 ezer, a másik 110-120 ezer forinttól hirdet szerkezetkész házat, de meg kell nézni, melyik, mit ad ezért: az összegben benne vannak-e a külső nyílászárók, a válaszfalak, az elektromos áram védőcsövezése, a vakolás.

Címlapsztori»

Forrás: BELGA/AFP/Patrick Lefevre Új áruházat nyitott a Lidl, megmutatjuk, hol Új áruházat nyitott a Lidl a II. kerületben, a Máriaremetei út 1. szám alatt.
    Forrás: Getty Images/iStockphoto/MandicJovan/Mandicjovan Rajtakapták ezt a társkereső oldalt? A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított az online társkereső szolgáltatást nyújtó be2 S.a.r.l. (be2) ellen a fogyasztókkal szembeni ...
    Forrás: Thinkstock Ennyi pénzt rettegünk el péntek 13-án Egyesek számára semmilyen jelentőséggel nem bírnak a péntek 13-ak, míg mások számára igen komoly próbatételt is jelenthet félelmekkel végigélni a napot. Az elmúlt ...
    Forrás: leemage/CB.A.Tafreshi/Novapix/Leemage/B.A.Tafreshi Lebontanák a Tádzs Mahalt? Ultimátumot adott az indiai Legfelsőbb Bíróság a világ egyik legjelentősebb történelmi-kulturális emlékének és fontos turisztikai attrakciójának számító Tádzs Mahal ...

Legolvasottabb cikkek

Ingatlan apróhirdetés

betöltés...
hirdetés

Hirdetés

60
50
40

PARTNEREK AJÁNLATA

Olvasnivaló

Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Nem keresik tovább Erőss Zsoltot és Kiss Pétert Eltűnt a Himaláján két magyar, miután megmászták a Kancsendzöngát.
Tíz percig tartott a per Elhalasztották Oscar Pistorius perét, miután a vád még nyomozni akar a gyilkosság ügyében.

További adatok » Időjárás »