Lassan nő az ökoházak kedveltsége

Vágólapra másolva!
Míg a nyugati országokban növekszik a természetközeli lakásokat építők tábora, addig idehaza sokan a szegénységgel kötik össze, például a vályogépítészetet. A megújuló energiaforrások, illetve általában az ökomegoldások alkalmazására a dráguló lakásfenntartási költségek, valamint az esetenként elviselhetetlen nyári hőség hívja fel a figyelmet.
Vágólapra másolva!

A lakáspiacon kialakult túlkínálat miatt egyes fejlesztők egyedi szolgáltatásokkal állnak elő. A közlekedési adottságok és a panoráma hangsúlyozása mellett a természetközeli megoldások előtérbe állításával hívják fel magukra a figyelmet.

Holmi ökoláz tüneteit persze egyelőre nem látni az ingatlanpiacon. Az érdeklődés erősödése azonban érzékrlhrtő: a nemrég megtartott Lakásbörzén az átlagnál jóval élénkebb volt a nyüzsgés a Dunakeszin készülő 5-LET Ház standja körül, amelyet az ökotudatosság jegyében, talajhővel fűtenek és hűtenek.

Drágább, mégis olcsóbb

A Duna-parti házba beépített hőszivattyú 5 százalékkal növelte a beruházás végösszegét, de a berendezés forgalmazója jelentős összeget engedett, mert referenciaként kívánja működtetni az alacsony energiaigényű társasházat.

Elek István ügyvezető az [origo] érdeklődésére arról számolt be, hogy a ház - beleértve a 3-4. emeleten helyet kapott penthouse-lakásokat is - fűtését és nyári hővédelmét, a hőszivattyú mellett árnyékolástechnikai ötletekkel oldották meg.

- Az energia árának emelkedése döbbenti rá a lakásvásárlókat, hogy a hagyományos hajlékok helyett válasszák a megújuló energiaforrással, illetve öko-ötletekkel működtetett lakásokat, még ha azok 4-5 százalékkal drágábbak is. A befektetésük középtávon megtérül, hiszen a ház energiaigénye meglepően alacsony - mondta Elek István.

Elavultnak tartják

Magyarországon lassan növekszik azok tábora, akik előnyben részesítik a természetközeli megoldásokból merítő építészetet, ma még a vályog- vagy földépítészetet sokan elavultnak tartják, a szegénységhez kötik.

Medgyasszay Péter, a Belső Udvar Építész és Szakértő Iroda mérnöke szerint egyfelől a városi kötöttségektől szabadulni igyekvők választják az ökomegoldásokat leendő lakásuk felépítéséhez, mások pedig az egyre dráguló energiaköltségek elől akarnak valamilyen természetközeli megoldással kitérni.

A hazai lakásvagyon csökkenő hányadát alkotják a népi építészet anyagait megtartó házak. Egy korábbi felmérés szerint, mintegy 800 ezerre tehető a - zömmel elöregedett - vályogházak száma. Ezeket többnyire lebontják, helyükre modern családi házak vagy lakóparkok kerülnek.

- A nyugat-európai építőipari kiállításokon a vályogépítészet önállóan szerepel - mutat rá Medgyasszay Péter. A vályog, a nád és a szalma reneszánsza az építészetben nálunk még nem erősödött meg, noha számos országrészben népszerűek a mai szóhasználatban természetközelinek mondott ökoházak.