Telekárak egymilliótól hetvenötig

Vágólapra másolva!
Hol a legdrágább és merre a legszélesebb a kínálat? Jelentős különbségeket talált a legnagyobb hazai ingatlanközvetítő a fővárosi és az agglomerációs telkek piacán.
Vágólapra másolva!

Az Otthon Centrum a budapesti és főváros környéki telekpiac 2000 négyzetméter alatti szegmensét vizsgálta, mivel ezen méret fölött szinte kizárólag társasházak épülnek. Az ingatlanközvetítő hálózat adatbázisában családi házas telkek a legnagyobb számban a II. és III. kerületben találhatók, míg a legkevesebb parcellát értelemszerűen a belvárosi kerületekben kínálják.

Kisméretű telkek főként olyan kerületekben fordulnak elő, amelyeknek van belvároshoz közeli része, így a II., III. és XIII. kerületben. Míg az átlagos méret 1000 négyzetméter körüli, a XII. kerületben ez az adat 1300 négyzetméter. A budai oldalon másutt is több az átlagnál, míg a XV., IV. és XVIII. kerületekben kisebb, általában 900 négyzetméter alatti földterületeket kínálnak.

Az árak még változatosabb képet mutatnak. A legdrágább parcella XIII. kerületi - belvároshoz közeli környezete révén ugyanis társasházépítésre alkalmas. Az árrangsorban a II., a XIV. és a III. kerület képviselői következnek, hasonló okokból.

Az átlagos telekár is a XIII. kerületben a legmagasabb, csaknem 200 millió forint körül alakul. Utána sorrendben a XIV, XII. és a II. kerület következik. A lista másik végén a XXIII. kerületet a XVIII. és XV. követi. A legolcsóbb telket azonban a XVII. kerületben árulják.

Agglomeráció

Budapest vonzáskörzetében Mogyoródon a legszélesebb a kínálat (444 db), mivel az utóbbi időben helyi földtulajdonosok több nagyobb területet felparcelláztak. Jócskán lemaradva következik Pécel (254 db) és Érd (245 db). A legkevesebb eladó telket Budajenőn (10), Tárnokon (12) és Dunakeszin (13) találta az OC.

Az agglomerációban kisebb a szórás a földterületek méretében, mint a fővárosban. A legnagyobb telkek Mogyoródon, Szentendrén, Szigetszentmiklóson és Tárnokon szerepelnek a családi háznak való parcellák kategóriájában. A legkisebb telkek Dunakeszin, Kistarcsán és Szigethalmon fordulnak elő.

Az átlagos telekméret Etyeken a legnagyobb - meghaladva az 1500 négyzetmétert -, majd Szada és Telki következik. Szigethalmon, Dunakeszin és Gyálon ugyanakkor kimondottan kicsit az átlagméret.

Az árak is sokkal kisebb sávban mozognak az agglomerációban, mint Budapesten. A legmagasabb áron Budaörsön találni (75 millió forint), valamint Budakeszin és Tárnokon (65-65 millió). A legalacsonyabb árplafonnal Ecseren (12 millió), Kistarcsán (12,5 millió), illetve Zsámbékon (15,5 millió) találkozni.

Az átlagos telekár 10 és 20 millió forint között ingadozik. Különösen magas átlagár jellemző ugyanakkor Törökbálintra, Remeteszőlősre és Budaörsre. Olcsóbban kaphatunk viszont parcellát Őrbottyánban, Szadán és Szigetszentmiklóson - s mivel a legnagyobb telkek egyikét is itt árulják, valószínű, hogy Szigetszentmiklós fajlagosan olcsónak számít az agglomeráció többi településéhez viszonyítva.

A különleges ajánlatok közül érdemes megemlíteni egy budakeszi telket, amelyért egymilliót kérnek (igaz, mérete csupán 192 négyzetméter), de van gödöllői másfél millióért, biatorbágyi 1,7 millióért. Annál megdöbbentőbb, hogy Remeteszőlősön 17, Dunakeszin 13,4, Herceghalmon pedig 9,7 milliós a legolcsóbb.