Külföldi befektető is fejleszti a Balatont

Vágólapra másolva!
Az egyebek mellett a Gresham Palotát is birtokló, írországi alapítású Quinlan Private, közös vállalatot alapít a SCD-vel. A szakmai előkészítést továbbra is a magyarországi cég végzi.
Vágólapra másolva!

A világ egyik vezető ingatlanbefektető csoportja beszáll a Balaton hosszú távú fejlesztésébe. Az Írországban alapított Quinlan Private (QP) együttműködési megállapodást írt alá a tó körül számos ingatlant birtokló, az elkövetkező években egy sor nagyszabású fejlesztésre készülő SCD Holdinggal - derül ki az SCD közleményéből.

A két társaság közös vállalat alapításáról állapodott meg, amely az előzetes tervek szerint 450 millió eurós beruházással többek között szállodákat, üdülőparkokat és más turisztikai létesítményeket építtet. A turisztikai szektorban tapasztaltnak számító Quinlan Nagy-Britanniában, Nyugat- és Közép-Kelet Európában, valamint az Egyesült Államokban kezelt ingatlanportfóliójának értéke meghaladja a 11,5 milliárd eurót.

Az 50-50 százalékos részesedéssel a társaságban az egyes fejlesztések szakmai előkészítését az SCD végzi, míg a beruházások ütemezésében és stratégiai kérdéseiben a partnerek közösen döntenek. A QP közép-kelet-európai ingatlan-fejlesztésekre specializált ága, a Quinlan Private Golub (QPG) szintén szorosan együttműködik majd az SCD-vel - fogalmaz a közlemény.

"Több mint féléves előkészítési és tárgyalási folyamat után a lehető legjobb partnert választottuk az elkövetkező hét évre tervezett beruházások megvalósításához" - vélekedett a megállapodásról Jászai Gellért, az SCD igazgatóságának elnöke.

A QP jelenlegi portfóliójában többek között olyan presztízsingatlanok állnak, mint a budapesti Gresham Palota, a prágai Four Seasons és Yasmine Hotel, a Maybourne Hotel Group Londonban, a Marriott Nagy-Britanniában működő, 47 négy- és ötcsillagos szállodája, illetve a Jurys Inn szállodalánc írországi és nagy-britanniai egységei. A QP ezen túl számos kereskedelmi és lakóingatlan fejlesztésben is részt vesz Közép-Kelet-Európában.

"Az SCD Balaton-fejlesztési programja kiválóan előkészített és megalapozott koncepció, a balatoni térségben komoly növekedési potenciál rejlik. A Quinlan Private Golub jelentős fejlesztői tapasztalattal rendelkezik a gyorsan növekvő közép-kelet-európai piacon" - mondta Roger Dunlop,a Quinlan Private Golub vezérigazgatója.

Az SCD fejlesztési programjának legfontosabb célja egy európai jelentőségű turisztikai desztináció létrehozása a balatoni régióban, a minőségi szálláskínálat bővítésével és a megfelelő szolgáltatási háttér kialakításával. A program megvalósításának részleteiről 2008 januárjában kétnapos szakmai konferencián ad további tájékoztatást - zárul a közlemény.