[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] üzleti negyed> ingatlan

Üzletrész Gazdaság Plusz energia hitel devizapiac Itthon
fejlesztésreferenciatervpályázatClub Aliga

Új tulajdonos a Club Aligában, felgyorsulhat a fejlesztés

2007.12.01., 8:14|Utolsó módosítás:2007. 12. 01., 8:13|

A tavaly decemberben tendergyőztes társaság felének tulajdonosváltása után két, jelentős referenciákkal rendelkező külföldi ingatlanóriás kezdheti meg a Club Aliga fejlesztését, vélhetően a jövő év második felében. A tulajdonosok építészeti tervpályázatot akarnak kiírni a területre.

Forrás: [origo]

A helybéliek tartanak tőle, hogy nem lesz szabad bejárásuk

Ingatlanajánló

Kereskedelmi és ipari ingatlanok
>>>

Fórum

JÁTSSZ ONLINE!

A Club Aliga privatizációs pályázatán nyertes cég egyik tulajdonosa megállapodott 50 százalékos részesedése eladásáról. A tendergyőztes, és a területen nagyszabású ingatlanfejlesztésre készülő Pro-Mot Hungária Kft. így hamarosan egy hollandiai és egy izraeli társaság birtokában lesz.

A Balatonvilágos közigazgatási területén lévő egykori pártüdülő hasznosítására sokáig keresett befektetőt az állam, míg végül tavaly decemberben a Pro-Mot Kft. 5,5 milliárd forintos ajánlata nyert a Kincstári Vagyoni Igazgatóság ötödik tenderén. A vállalkozás a 47 hektár nagyobb részét megvette, a csaknem másfél kilométeres Balaton-parti sávra pedig, a kikötővel együtt, vagyonkezelői jogot kapott.

A kft.-t 2002-ben magánszemélyek alapították kereskedelmi cégként, az ingatlanberuházást (amely ma már főtevékenysége) csak 2006 decemberében, a pályázat elbírálásakor vette föl tevékenységi körébe. Ekkor vásárolta meg ugyanis az SBI Méta Ingatlanforgalmazó Kft., amely 2007 februárjában továbbadta anyacégének, a Hollandiában bejegyzett SBI Real Estate Development B.V.-nek és a ciprusi, de izraeli hátterű Landano Ltd.-nek.

Felgyorsul a projekt

Utóbbi 50 százalékos üzletrészét vásárolta most ki az ugyancsak izraeli Africa-Israel Europe B.V., amely korábban Európa hét országában hajtott végre jelentős ingatlanfejlesztéseket, Németországtól Bulgáriáig. Várható, hogy az újabb szakmai befektető megjelenésével az aligai projekt is felgyorsul.

A hoteltől a bevásárlóközpontig sokféle lehetőség szóba jöhet, de egyelőre nem dőlt el, pontosan mi épülhet a Club Aliga területén - mondta az [origo] kérdésére Zvi Frank, a Budapesten már évek óta aktív (Rózsa-udvar lakópark, Izabella-kert, Új udvar, Stefánia-ház, Újpest irodapark) SBI Hungary ügyvezetője.

Hozzátette, konkrét terveik még nem is lehetnek, hiszen a balatonvilágosi önkormányzat rendezési tervének elkészültére várnak. Becslése szerint a fejlesztés előkészítése még nagyjából egy évet vesz igénybe. Jövőre feltett szándékuk építészeti pályázatot kiírni, a helyiek igényeit és környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve. Balatonvilágos polgármestere, Fekete Barnabás egyébként még januárban azon értesülését osztotta meg az MTI-vel, hogy a tulajdonos 100 millió eurót meghaladó értékű beruházást tervez.

Forrás: [origo]

Megpróbáltunk beszélni az AFI Europe vezetőivel is az 50 százalékos Pro Mot-tulajdonrész adásvételének részleteiről - különös tekintettel a külföldi sajtóban megjelent, állítólagos 9,1 millió eurós (2,3 milliárd forint) vételárra - de az izraeli központban csak az üzenetrögzítővel sikerült kapcsolatot teremtenünk. Zvi Franktól azonban annyit megtudtunk, hogy az összeg ennél valójában "sokkal nagyobb volt" (azt nem árulhatta el, pontosan mekkora).

Ezt nem nehéz elhinni, elvégre a Pro-Mot Kft. csak a Club Aligáért százmilliókkal többet fizetett egy évvel ezelőtt, mint az említett összeg kétszerese. Az ügyvezető mindenesetre megerősítette, hogy az ingatlanfejlesztés befejezéséig egyik jelenlegi tulajdonos sem szándékozik értékesíteni a maga részét.

Akárhogy is alakul, nagy kérdés, mi lesz a parti sétány sorsa. A Balatonaliga Üdülőközössége Egyesület az elmúlt hónapokban többször is jelezte, tüntetni és perelni is kész annak érdekében, hogy a helyi lakók és üdülőtulajdonosok szabadon bejárhassanak a területre, és használhassák a vízpartot.

[origo]

Címlapsztori»

Forrás: Flickr/Dominic Smith A Disney felborítja a hollywoodi erőviszonyokat Az amerikai filmipar óriása született meg ma, hiszen a Walt Disney, az Egyesült Államok második legnagyobb filmgyártója felvásárolta a 21st Century Foxot. A ...
    Forrás: Wikimedia Commons/BrokenSphere Jöhet az egészséges zacskós leves A Nissin Foods főleg zacskós levesek és tészták készítésével foglalkozik, azonban komoly terveik vannak a jövőre nézve. Japán után rövid időn belül szeretnék meghódítani ...
    Fotó: Hirling Bálint - Origo Autóvezetés, GPS, telefonálás és a jog Mit jelent a KRESZ azon rendelkezése, amely szerint járművet csak az vezetheti, aki a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van? Ráadásul a KRESZ megfogalmazása ...

Legolvasottabb cikkek

Ingatlan apróhirdetés

betöltés...
hirdetés

Hirdetés

60
50
40

PARTNEREK AJÁNLATA

Olvasnivaló

Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Nem keresik tovább Erőss Zsoltot és Kiss Pétert Eltűnt a Himaláján két magyar, miután megmászták a Kancsendzöngát.
Tíz percig tartott a per Elhalasztották Oscar Pistorius perét, miután a vád még nyomozni akar a gyilkosság ügyében.

További adatok » Időjárás »