[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] üzleti negyed> ingatlan

Üzletrész Gazdaság Plusz energia hitel devizapiac Itthon
ZuglóKőbányaBosnyák térAngyalföldBudapestirodaházlakás4-es metróThököly útÁrpád hídÚjbudaberuházásKispest

Bevásárlóközpont nélkül nincs megújulás

2008.01.22., 18:12|Utolsó módosítás:2008. 01. 22., 19:03|

Egy sor kerületközpont újjászületik az elkövetkező néhány évben Budapesten: új bevásárló- és szolgáltatóközpontok, irodaházak, lakások, sportlétesítmények épülnek, s van, ahol a polgármesteri hivatal is új helyre költözik. Mint sejthető, az önkormányzatok nem képesek ekkora beruházásokat finanszírozni, de a magáncégek úgy is szívesen befektetnek, hogy némelyik tervbe alaposan belerondíthat a négyes metró csúszása.

Forrás: [origo]

Etele tér - a győztes terv

Ingatlanajánló

Új építésű ingatlanok
>>>

JÁTSSZ ONLINE!

Szemlátomást megváltozik a város szerkezete, struktúrája, elsősorban azért, mert a hajdani koncentráció oldódik, szétterül a város, nagyobb teret élünk be - mondta az [origo]-nak az alközpontok fejlődésének jelenségéről Gauder Péter, a Studio Metropolitana Kht. ügyvezetője.

A 90-es évek elejének szuburbanizációs folyamata, a városból való kiköltözés csak a lakást érintette, a szórakozást és a munkahelyeket nem. Manapság azonban gyakran kijjebb költöznek a munkahelyek és a szabadidő eltöltésére alkalmas létesítmények is. Lényegesen más város alakul, policentrikussá kell, hogy váljon - magyarázta Gauder Péter.

A szocializmusban gondoltak rá, a piac megoldja

A szocializmusban egyébként rengeteg alközpontot terveztek, de ezek valójában nem jöttek létre, mert nem volt rájuk pénz. A lakótelepek maguk hoztak létre centrumokat, amelyek a belvárosi "fílinget" természetesen nem tudták produkálni. Identitásra, jelképekre is szükségük van az embereknek, vagyis az új központok egyszerre két igényt elégítenek ki - fűzte hozzá a szakértő.

A főváros Fő Tér-programja éppen arra irányul majd, hogy a helyben élők bevonásával lehessen kijelölni centrumokat. A programba olyan, gyökeresen eltérő adottságú helyeket lehetne bevonni, mint a Havanna lakótelep, a Hunyadi tér és a belvárosi Vörösmarty tér. Nem biztos, hogy minden ilyen csomópont tökéletesen eltalált vagy örök életű, az a kérdés, elég sokáig képes-e jól működni - mutatott rá Gauder Péter. Mindenesetre egyelőre inkább a piaci logika a meghatározó.

Újbuda a legkurrensebb

Úgy fest, a lakásépítők körében egyébként is egyre felkapottabb XI. kerület élen jár a megújulásban, elvégre két centruma egymástól függetlenül teljesen új arculatot kap. Az ismertebb projekt a 30 éves fennállás után tavaly lebontott Budai Skála helyére tervezett városközpont, amely 35 milliárd forintból készül el 2009 tavaszáig.

A területen valaha sportpálya működött, a Skála volt az első kereskedelmi fejlesztés, de azóta ez a funkció lett meghatározó, más szolgáltatásokkal kiegészítve. Építészetileg viszont mindez eddig nemigen tudott megjelenni - mondta az [origo] érdeklődésére a fejlesztő ING tanácsadója, Baross Pál.

Rakodóutcából sétálóutca

Hozzátette, azt szeretnék, ha az alközpont szervesen kapcsolódna a nemrég ugyancsak rendbe hozott (a metróépítés miatt azonban csak félig járható) Móricz Zsigmond körtérhez és a Bartók Béla úthoz is. Az új bevásárlóközponttal és a piaccal együttesen 30-35 ezer négyzetméteres kereskedelmi terület mellett 10-10 ezer négyzetméteren szórakoztató és irodafunkció kap helyet, valamint 160 lakás, amelyek zömét már el is adták.

A komplexum mögött sétálóutca lesz éttermekkel, boltokkal, a Bercsényi utcából ugyanis az áruszállítást leviszik a föld alá. Baross Pál a négyes metró csúszásának hatásait firtató felvetésünkre úgy felelt, ezzel együtt tartható a határidő, bár annak nem örülnek, hogy metró híján nyilván kevesebb embert vonz majd a központ a város pesti oldaláról. A rendezési terv elfogadott lévén, jelenleg az építési engedélyekre várnak.


Forrás: [origo]
Ez lesz a budai Skála helyén

A másik újbudai helyszín, a kelenföldi buszvégállomás és környéke, még nem tart ebben a fázisban. Az önkormányzat tavaly lebonyolított egy ötletpályázatot, melyet a Mű-hely Tanácsadó és Tervező Zrt. nyert meg. Összekapcsolnák és modernizálnák a buszvégállomást, a pályaudvart, a leendő metrómegállót, és igazi centrummá alakítanák a térséget - tudtuk meg Schreffel János kerületi főépítésztől.

A metró mindig, mindenütt megváltoztatja egy tér jelentőségét, Kelenföldön is akkor fog beindulni a fejlesztés, amikor ez a "katalizátor" valóban megjelenik - vélekedett a főépítész. Mivel egyelőre a szabályozási terv felülvizsgálata folyik, konkrétumokkal nem tudott szolgálni, de annyit megígért, hogy a mostani "földszintes világ" nagyon megváltozik.

Kérdésünkre, hogy ez magasházak építését is jelentheti-e, megerősítette, a 13 beérkezett ötletpályázatból 10 valóban számolt ilyen megoldással - igaz, a nyertes pályamű éppenséggel nem. A főépítész jó jelnek tartja, hogy az ingatlanfejlesztők már vásároltak a környéken, példaként az elsősorban a Corvin sétányról ismert Futurealt említve.

Címlapsztori»

Forrás: Getty Images/Marco Prosch Kuba: 60 év után elismerik megint a magántulajdont Alkotmányreformra készül Kuba, és más változások mellett, ennek keretében az alapdokumentumba kerülhet a magántulajdonhoz való jog elismerése. Ezzel közel hat évtizedes ...
    Forrás: Getty Images/iStockphoto/MandicJovan/Mandicjovan Rajtakapták ezt a társkereső oldalt? A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított az online társkereső szolgáltatást nyújtó be2 S.a.r.l. (be2) ellen a fogyasztókkal szembeni ...
    Forrás: Thinkstock Ennyi pénzt rettegünk el péntek 13-án Egyesek számára semmilyen jelentőséggel nem bírnak a péntek 13-ak, míg mások számára igen komoly próbatételt is jelenthet félelmekkel végigélni a napot. Az elmúlt ...
    Forrás: leemage/CB.A.Tafreshi/Novapix/Leemage/B.A.Tafreshi Lebontanák a Tádzs Mahalt? Ultimátumot adott az indiai Legfelsőbb Bíróság a világ egyik legjelentősebb történelmi-kulturális emlékének és fontos turisztikai attrakciójának számító Tádzs Mahal ...

Legolvasottabb cikkek

Ingatlan apróhirdetés

betöltés...
hirdetés

Hirdetés

60
50
40

PARTNEREK AJÁNLATA

Olvasnivaló

Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Nem keresik tovább Erőss Zsoltot és Kiss Pétert Eltűnt a Himaláján két magyar, miután megmászták a Kancsendzöngát.
Tíz percig tartott a per Elhalasztották Oscar Pistorius perét, miután a vád még nyomozni akar a gyilkosság ügyében.

További adatok » Időjárás »