Csökken a lakásépítés Magyarországon

Vágólapra másolva!
Tavaly több mint 36 ezer befejezett lakás kapott használatbavételi engedélyt, és több mint 44 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán. A használatba vett lakások száma 7 százalékkal volt több, mint 2006-ban, az új lakásépítési engedélyeké viszont 1 százalékkal elmaradt az előző évitől.
Vágólapra másolva!

Két éve még 18 százalékkal, mintegy 34 ezerre csökkent a kiadott használatbavételi engedélyek, és 13 százalékkal, 45 ezerre a kiadott építési engedélyek száma az egy évvel korábbihoz képest.

A használatba vett lakások számának emelkedése 2007-ben a vállalkozói lakásépítés és az értékesítésre szánt lakások volumenének növekedéséből származik, és elsősorban a fővárosban valósult meg. Az építési engedélyek visszaesése 2007-ben lassúbb ütemű volt, mint az elmúlt két évben.

A használatba vett lakások számának emelkedése 2007-ben a vállalkozói lakásépítés és az értékesítésre szánt lakások volumenének növekedéséből származik, és elsősorban a fővárosban valósult meg. Az építési engedélyek visszaesése 2007-ben lassúbb ütemű volt, mint az elmúlt két évben.

A vállalkozások az előző évinél 14 százalékkal több új lakást építettek tavaly, míg a természetes személyek által kezdeményezett lakásépítés stagnált. Az új lakások több mint felének építtetői természetes személyek voltak, a vállalkozók részaránya 46 százalékos volt.

Bérlakás 2007-ben alig 300 épült, több mint egyharmaduk községekben. Stagnált a családi házas és a lakóparki építkezés, miközben az előző évinél 41 százalékkal több lakás épült új csoportházban és 18 százalékkal több új többszintes, többlakásos épületben.

A 60 négyzetméternél kisebb alapterületű lakások számának bővülése 14 százalékos volt tavaly, míg az ennél nagyobbak volumenének növekedése az átlag alatt maradt. A kislakások térnyerése következtében tovább csökkent az átlagos lakásméret, ami 2007-ben 87 négyzetméter volt, 2 négyzetméterrel kisebb, mint az előző évben.

A lakásépítés növekedése elsősorban a fővárosban és a nagyvárosokban volt jellemző. Az új lakások 46 százaléka a fővárosban illetve a közép-magyarországi régióban kapott használatbavételi engedélyt, és a kiadott új lakásépítési engedélyek alapján a jövőbeli építkezéseknek már a fele ide fog koncentrálódni.

Megyék szerint erős szóródás mutatkozott, legnagyobb különbség két szomszédos megye - Veszprém és Fejér - között van: az előbbiben 61 százalékkal több, az utóbbiban 27 százalékkal kevesebb lakás épült, mint 2006-ban.

Az üdülőépítés mutatói éppen fordítottan alakultak, mint a lakásépítésé: a használatba vett üdülők száma 2006-hoz képest 6 százalékkal csökkent, ám az új engedélyeké jelentősen, 75 százalékkal megnőtt. Tavaly közel 800 üdülőegység kapott használatbavételi engedélyt és 1300 új üdülőre adtak ki építési engedélyt.

Tavaly 4100 lakás szűnt meg, 16 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. A megszűnt lakások átlagos nagysága 69 négyzetméter volt. A kiadott új építési engedélyek alapján lakóépületként több mint 4 millió négyzetméter beépítését tervezik, ami 2 százalékkal kevesebb, mint 2006-ban volt. A többlakásos lakóházak térnyerése az egylakásos lakóépületek visszaszorulása mellett tovább folytatódik. A nem lakóépületek kategóriájában a tervezett több mint 3,2 millió négyzetméter beépítendő terület 16 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. Az ipari és a szálláshely-szolgáltató, vendéglátó célú ingatlanberuházások területén mutatkozik a legnagyobb visszaeséses.