Százmilliókat hoz az amerikai cégvezér

Vágólapra másolva!
Miközben a globális hitelválság hatására a legtöbb országban menekülnek az ingatlanból a befektetők, úgy tűnik, a mi régiónk továbbra is vonzó. A világ egyik legnagyobb vállalatának exelnöke rövid idő alatt több százmillió eurót készül befektetni nálunk és a környező országokban.
Vágólapra másolva!

Egymilliárd eurós ingatlanalap létrehozása a célja az amerikai Starr International és az angol Letterstone Group alapkezelő által Hollandiában létrehozott társaságnak - írja a Financial Times. Az LS Real Estate Ventures kezdésként 250 millió eurót fog elkölteni Magyarországon, Szlovákiában és Romániában, elsősorban fejlesztendő ingatlanokra.

Simon Hill, az idehaza egy éve saját leánycéget működtető Letterstone elnök-vezérigazgatója közölte, a vegyesvállalat az összes ingatlanpiaci szektort megcélozza, a logisztikától a szállodákig. Elmondása szerint feltett szándékuk amolyan hídfőállás kiépítése a kontinens keleti részén - már konkrét ingatlanokat is kiszemeltek az említett országokban.

A világ 6. legnagyobb cégének exvezére

A bejelentés szerint a kezdetben befektetendő, 250 millió euróra rúgó tőke 40 százaléka Magyarországra jut majd. Nagyobb része a Starrtól érkezik, melynek elnöke Maurice R. Greenberg, az American International Group volt vezetője. Ez a világ legnagyobb biztosítótársasága, egyszersmind 6. legnagyobb vállalata a Citigroup, a Bank of America, a HSBC, a General Electric és a JP Morgan után.

"A Letterstone olyan országok piacain mozog ismerősen, amelyek kitűnő lehetőségeket ígérnek. Azokra a helyszínekre fókuszál, ahol a kereslet meghaladja a kínálatot, és a funkcióváltással értéknövekedés érhető el" - idézi az FT Greenberget, akinek cége rutinos befektetőnek számít más feltörekvő piacokon.

Az angol lap megjegyzi, hogy a vállalkozás szembemegy az amerikai jelzálogpiaci válság nyomán a világ nagy részén tapasztalható, Európa-szerte is sok helyütt az ingatlanárak csökkenését hozó tendenciákkal. Ez azért lehetséges, mert Kelet-Európát e folyamatok sokkal kevésbé érintették. (Magyarországot pedig - tehetjük hozzá - közvetlenül szinte egyáltalán nem, mivel nálunk nincsen ingatlanár-buborék.)

FT: Magyarország potenciális elosztóközpont

Az indulás után az LS Real Estate 15 hónap leforgása alatt - banki hitelből és egy ingatlanalap létrehozásával - tervezi egymilliárd eurósra bővíteni portfólióját. A Letterstone közleménye szerint a megvásárolt területeken mindenekelőtt kereskedelmi ingatlanok fejlesztése várható. Hill jelezte, a társaság a fejlesztési nyereségtől és az éves hozamoktól is sokat remél, a belső megtérülési rátát 20 százalék körülire várja.

Az FT értékelése szerint Magyarország azért is lehet vonzó, mert Dél-Kelet-Európa egyik potenciális logisztikai elosztóközpontja. Adottságai miatt eddig is egyfajta kapuként működött a nyugat és a Balkán, illetve a földrész keleti fele között - fogalmaz a gazdasági újság.

A Letterstone februárban új ügyvezetőt nevezett ki magyarországi cégéhez, melynek az Opten cégadatbázisa szerint öt hónapja közvetlenül egy Guernsey szigetén bejegyzett vállalkozás a tulajdonosa. Az [origo] megkereste a Magyar Fejlesztési Bank ingatlanfejlesztő és vagyonkezelő cégétől (MFB Invest Zrt.) érkezett Bárány Kristófot, de az új ügyvezető azt válaszolta, az anyacég által nyilvánosságra hozottaknál egyelőre nem tud többet mondani az ügyről.

Jól megy az itteni alapoknak

A Bamosz (Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetsége) februári adatai szerint idehaza jelenleg 25 ingatlanalap létezik, ebből 23 ingatlanforgalmazó és 2 ingatlanfejlesztő (a két fajta különbsége az építés alatt álló ingatlanok maximális arányában rejlik).

Tavaly külföldön szinte mindenütt tőkét vontak ki az alapokból, míg a hazaiak az év második felében már gyarapodtak - igaz, így is csak 0,3 százalékos lett az összvagyon éves többlete. Az, hogy egyáltalán volt növekedés - ha csak jelzésszerű is -, a két ingatlanfejlesztő alapnak köszönhető (a Futureal mellett az áprilisban indult Biggeorge's-NV a másik). Az idén viszont már 2,2 százalékkal nőtt a nettó eszközérték, február végén összesen 591,5 milliárd forintot kezeltek az alapok.