Milliókat spórolhatunk a nyáron

Vágólapra másolva!
Harminc százalékkal csökkent a lakásépítésre kiadott engedélyek száma Budapesten. A nemzetközi Neocity Group több más befektetőre is kiterjedő kutatásai szerint világszerte tendencia, hogy a nyári hónapokban gyakorlatilag a nullára esik vissza az új lakások értékesítése. Ez alól csak turistaövezetek kivételek.
Vágólapra másolva!

Nincs ez másképpen Budapesten sem, augusztusra teljesen leáll az ingatlanpiac, ezért több lakópark is kedvezményekkel próbálja rávenni a potenciális vevőket arra, hogy hozzák előbbre azokat a vásárlásaikat, amelyeket az őszi és a téli hónapokra terveztek. Egyes lakóparkok árkedvezménnyel próbálkoznak, mások ingyen adják a konyhabútort, esetleg a légkondícionálót, ugyanakkor többen azzal "riogatják" vevőiket, hogy ősszel áremelés várható a lakóparkban.

A kedvezményekre már csak azért is rákényszerülnek a fejlesztők, mert az idei év az első negyedévben újabb kilencezer lakás építését engedélyezték. Igaz ugyan, hogy az egyébként is túlkínálatos piaci szegmensben ez az adat 14 százalékkal kevesebb a 2007. hasonló időszakához képest és az építési kedv megtorpanása Budapesten a legmarkánsabb, a fővárosban több mint 30 százalékkal csökkent az engedélyek száma.

A Neocity beruházásban, tízmilliárd Ft-os költségvetéssel megvalósuló Forest Hill lakóparkban például most 5% kedvezménnyel árulják a lakásokat. Az Európa Ingatlanfejlesztési Alap hárommilliárd Ft-os költségvetésű Pasarét Residence lakóparkjának vásárlóit a nyári hónapokban egy exkluzív konyhabútor-konyhagép csomaggal csábítja az építtető. Ezen a tételen azok a vevők spórolhatnak jelentős összeget, akik a legmelegebb hónapokban adásvételi szerződést kötnek a helyszíni értékesítési irodában.

Ugyanakkor néhány lakópark más árazási stratégiát folytat nyáron. A GTC beruházásában tízmilliárd Ft-ért megépülő Sasad Resort például nem ad kedvezményt lakásai árából. Ők inkább azzal próbálják rávenni vevőiket a nyári vásárlásra, hogy már most bejelentették, hogy szeptemberben 3-8 százalékos áremelést hajtanak végre lakástípustól függően.

Kövesdi Marcell, a Lakásbörze szervezője szerint: Korábban a teljes nyári szezon a nullával volt egyenlő az ingatlanpiacon, mára azonban árnyaltabbá vált a kép. Csak az augusztus fekete hónap az ingatlanosok számára. A június-július hónapban még aktívak a vásárlók, ezért is rendezik meg a Millenáris Parkban, július 12-13-án a lakásbörzét, ahol közel százezer használt és új lakás között válogathatnak majd az érdeklődők.